„Fogytán reménynek és kenyérnek” háborús gasztronómia

2018. augusztus 03. – október 31.

A sok százezer harcoló katona megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel való ellátása nagy nehézséget jelentett minden nemzet hadvezetése számára. Az ellátási útvonalak biztosítása és megfelelő működtetése a kulcsa az élelmezésnek. A tárlat bemutatja a tábori konyhák világát, és az étel elfogyasztását a katonák mindennapjainak helyszínén, a lövészárokban. A víz beszerzése sok frontszakaszon nagyobb gondot jelentett az élelmiszer utánpótlásnál is. A kiállítás emellett kitér azokra a különleges alkalmakra, amikor a háború sodrában is igyekeztek az ünnepi étellel emelni egy-egy nap kivételes voltát. A frontra küldött csomagokban is megtalálhatóak voltak az étkezéssel kapcsolatos tárgyak, időnként élelmiszerek.
A nők is megszenvedték a háborús viszonyokat. A tárlat bemutatja a front közelében élő asszonyok és gyermekek sorsát, az éhezőknek enni adó katonákat, vagy a carniai asszonyokat az olasz fronton, akik a hegyekbe háton vitték az utánpótlást. A hátországban az asszonyoknak a hadba vonult férfiakat kellett pótolni, s egyre nehezebb körülmények között biztosítani családjuk számára a mindennapi betevőt. Alkalmazkodtak a jegyrendszer és a pótélelmiszerek világához.




KKJM
HU EN
KKJM