Gangesz-Duna Fesztivál

2018. június 23. – június 23.

A Gangesz-Duna Fesztivál nem is kezdődhetne másképpen, mint jógával. 9 órától a kecskeméti Városháza Díszudvarán leszünk. Már melegítjük a jógamatracokat. link

19 órakor a Cifrapalota emeletén Kiss Zsolt alkotásaiból nyílik kiállítás, melyet a 30 éve Indiában élő Dr. Köves Margit, a Delhi Egyetem magyar lektora nyit meg. A fotókon látható indiai gyerekek barátaikkal bolondozva, családjuk körében vagy az iskolában jelennek meg, s ebben akár európai társaikra is hasonlíthatnának. Vagy mégsem? E távoli ország legfiatalabb generációjának olykor döbbenetes, az ember velejéig hatoló tekintete merőben más életkörülményekről, másfajta szellemiségről mesél, egyszerűen megállásra készteti a teremben tovasiető látogatót.

A kiállítást követően a Duo Darbar ad koncertet. Fügedi László szazon, Mótyán Tibor tablán játszik. link

Ha Indiára és a játékokra gondolunk, akkor sokszor akaratlanul is a sakk jut eszünkbe. A logikai és táblajátékok valóban népszerűen Indiában, és nemcsak a gyerekek körében. Felnőttek és idősek is szívesen ülnek össze egy-egy pachisi, vagy adu puli attam (3 tigris 15 kecske) partira. A pachisit maga Nagy Akbar, India császára is örömmel játszotta. Bábuként udvartartása rabszolgalányait mozgatta óriás tábláján. Ma már könnyedén letölthetjük ezeket a játék applikációkat a telefonunkra, de azért jóval élvezetesebb látni ellenfelünk bosszankodó arcát amint éppen megkaparintjuk egy kecskéjét. A gutte, egy öt köves játék, ami kifejezetten élőben szórakoztató. Mondhatnánk, hogy lányos, mert sokszor különböző generációhoz tartozó nők játsszák hihetetlen gyorsasággal. A játékos feldobja a követ, miközben énekel és akár négy másikat is elmarkol, miközben az aláhulló darabot is elkapja.

link

 

Az estére a Dharma Vegetáriánus Étterem finomabbnál finomabb ételekkel készül.

A Gangesz-Duna Fesztiválon (Múzeumok Éjszakája napján) mindezt kipróbálhatjátok a Cifrapalotában.
KKJM
HU EN
KKJM