Cifrapalota

Nagyurak és vezérek – Híres avar leletek a Kiskunságból
[állandó kiállítás]

Nem véletlen, hogy a Katona József Múzeum első állandó régészeti kiállítása az avar „felső tízezer” sírleleteit mutatja be. Nem véletlen, hiszen vidékünkön kerültek elő a leghíresebb, legszebb kora avar kori leletek.

Bár a három korszakra osztható avar kor kezdeti idején az avar uralkodó réteg még a Duna–Tisza köze legdélibb szakaszán lakott, a 7. század második harmadától azonban a mai Kiskunság területére költözött, és ez a vidék maradt a következő évszázadokban is a kagánok („fejedelmek”) és udvartartásuk otthona. Ez az oka annak, hogy ezt a kiállítást sehol máshol nem lehetett volna megrendezni, csak Kecskeméten – még akkor is, ha a környékből előkerült legszebb leletek egy része a Magyar Nemzeti Múzeumban látható, más részük pedig az idők folyamán végleg elveszett, és mára már csak szakirodalmi forrásokból tudunk róluk. De itt kerültek elő, és ezért számolnunk kell velük, ha a környék avar kori történetét mutatjuk be.

A Kárpát-medence messze földön híres avar leletei várják a látogatót hangulatos ázsiai zenei aláfestéssel a csillagtakarós fekete szobában, ahol az egyedüli fényforrást a LED-sorokkal megvilágított aranytárgyak ragyogása adja: különleges avar aranytárgyak, melyek a Kiskunságon és közvetlen környékén kerültek elő.

 
Képzőművészeti állandó kiállítás
[állandó kiállítás]

A Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteményének fő gyűjtési területe a 19–20. századi, illetve a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet, mely kategóriájában az egyik legnagyobb, legrangosabb műtárgy-együttes Magyarországon. A többezres kollekció leghíresebb alkotásai Nemes Marcell adományának, és az ún. Farkas–Glücks-gyűjtemény Kecskemétre kerülésének köszönhető. Az új állandó tárlat 6 egységből áll: 1. Válogatás a 20. század első felének magyar festészetéből (pl. Ferenczy Károly, Czigány Dezső, Egry József, Ámos Imre, Márffy Ödön, Rippl-Rónai József); 2. Kecskeméti Művésztelep (pl. Perlrott Csaba Vilmos, Bornemisza Géza, Iványi Grünwald Béla); 3. Tóth Menyhért; 4. Mednyánszky László; 5. Nagy István; 6. Farkas István.

 
Tárlatvezetések a Képzőművészeti kiállításban (2. emelet)
20:00 órától és 22:30-tól [tárlatvezetés]

A korábbi évek hagyományához híven ifj. Gyergyádesz László és Osztényi Éva Gizella tartanak tárlatvezetéseket a Képzőművészeti állandó kiállításban (Farkas István, Mednyánszky László, Tóth Menyhért).

 
Kincses Kecskemét – A Múzeum új szerzeményei
[időszaki kiállítás]

A Kecskeméti Katona József Múzeum régészeti és történeti osztályának értékmegőrző munkája nyomán jött létre az elmúlt évtized eredményeit bemutató kollekció. A kiskőrösi bronzkori aranykincs, a szanki tatárjárás kori aranyak, a szalkszentmártoni avar vezér sírmellékletei, a kecskeméti kádár céh 18. századi korsója, valamint a bugaci, 12. századi Szent Péter-ereklyetartó és sok más szemet gyönyörködtető kincs várja a nagyközönséget a kiállítás földszinti, régészeti egységében. A kiállítóhely első emeletén a tárlat a múzeum történeti gyűjteményének legújabb gyarapodásaiból ad válogatást. A tárgy, dokumentum és fénykép együttes a reformkortól napjainkig a város múltjának és az itt lakó emberek életének különböző aspektusaiba nyújt betekintést. A gyarapodás kecskeméti vagy kecskeméti kötődésű családok, magánszemélyek adományainak és a folyamatos gyűjtésnek, terepmunkának köszönhető. A kiállítás a muzeológusok erőfeszítései mellett a múzeumbarátok értékmentésben való szerepére is felhívja a figyelmet.

A régészeti kiállításról bővebben »

 
Az erényöv titkos történetei. Mítosz és valóság
[időszaki kiállítás]

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum vándorkiállítása.

A kiállítás az erényöv köré épülő legendák homályos pontjait tárgyalja, s igyekszik rámutatni a nem mindennapi tárgyhoz fűződő orvostörténeti és muzeológiai tévedésekre. Használatának eredete számos vélekedés szerint a keresztes háborúk korszakához köthető, amikor a csatába induló lovagok a hűtlenség elkerülése érdekében kényszerítették hitvesükre a fémből készült öveket. A tárlat felvetése szerint azonban az erényöv alapjául egy 18. századi mítosz szolgál, amely a tudományos és ismeretterjesztő irodalomban, valamint a múzeumok világában egészen a 20. század végéig fennmaradt. A kollekció az erényövek másolatainak bemutatásával, korabeli metszetekkel és lexikonok szócikkeinek segítségével járja körül a 16 éven felüli látogatóknak szánt témát.

 
A magyar kard
[időszaki kiállítás]

A kiállítás a magyar szablya, a magyar kard történetét és típusait állítja a középpontba. A fegyverek mellett metszetek mutatják be a kard típusait és történelmünkben betöltött szerepét. A katonai felszerelésben rendszeresített kardok mellett csodálatos díszfegyvereket is láthatnak a látogatók. A honfoglalás korából a Katona József Múzeum páratlan szépségű tarsolylemezeit is a közönség elé tárjuk. A török kor háborúiban ismét nagy szerepet kapott a szablya, a végvári vitézek kezében. A Rákóczi-korból FRINGIA szablyákat mutatunk be. A 18–19. század magyar huszárszablyái legendásak, legyen szó Mária Terézia háborúiról, a napóleoni háborúkról, vagy az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról. A kiállításban külön egység emlékezik meg a magyar katonai szablyavívásról, és annak legkiemelkedőbb alakjairól.

 
Pletyka
18:00–18:30 [színház]

Vidám, zenés előadás Jean-Michel Ribes azonos című drámája alapján. A Kecskeméti Színjátszó Műhely előadása.

A történet azt az ősi, emberi hibánkat leplezi le, amit pletykálásnak nevezünk. Szeretünk fecsegni, pusmogni, mendemondákat gyártani apró esetekről, mások életéről, látott vagy hallott hírekről. Aztán, persze, ez tovább dagad, módosul, terjed, és a végén már senki nem tudja, mi az igazság! A pletykálás csodálkozást, nevetést, jóleső kárörvendést, de bizony bánatot, sőt tragédiát is okozhat! Na, de ki törődik ezzel, hiszen sok lúdnak anyja sem érti a szavát, illetve ki korán kel, tovább él, vagyis éhes disznó sokra megy…! Tömören: lássuk a medvét! A műsor Az erényöv titkos történetei kiállításhoz kapcsolódik. Rendezők: Orbán Edit és Sárosi Gábor.

 
Édes-est – Időutazós játék
18:00–22:00 [játék]

A Bozsó Gyűjtemény és a Cifrapalota közös játéka.

Könnyed kulturális csemegézésre várjuk az édességek szerelmeseit a Múzeumok Éjszakáján. A téma a 19. század végének, 20. század fordulójának cukrászata. Ha szívesen tennél egy képzeletbeli utazást Kugler, Gerbeaud és a korabeli híres cukrászok világába, esetleg nem rettensz vissza néhány feladattól, akkor mindenképpen térj be a Bozsóba és a Cifrába, mert Cimet kisasszony és Gerbeaud asszonyság szeretettel fogadnak téged. Vágd zsebre a kistesót és a nagymamát is, hogy közösen törhessétek a fejeteket a feladványokon! A nyeremény is az egész családnak szól: a helyes megfejtők között szubjektív tárlatvezetésre szóló családi belépőket sorsolunk ki, melyet a két múzeum valamelyikében használhatnak fel a szerencsések.

 
Kézműves foglalkozások gyerekeknek
18:00–24:00 [gyerekprogram, kreatív foglalkozás]

A felnőtt programok mellett az apróságok is találhatnak kedvükre való tevékenységet a Cifrapalotában. Az egész este folyamán kézműves foglalkozásokkal várjuk őket a Kincses Kecskemét, valamint a Nagyurak és vezérek, avar korszakot bemutató állandó kiállításunkhoz kapcsolódva: például lehetőség nyílik majd agyagedények vagy övveretek, valamint szkíta tetoválás készítésére.

 
Borkóstoló – Birkás Pincészet
18:00–24:00 [folyamatos program, gasztronómia]

A Birkás Bor- és Pálinkaház idén is több meglepetéssel szolgál. Kecskeméten először a Cifrapalotában kóstolható majd az Izsáki Arany Sárfehér gyöngyöző borunk! Lesz Irsai Olivér, Kövidinka, hagyományos alföldi fajták kóstolója! Viszünk a már hírős Birkás borcsokoládéból is. Aki velünk tart a Múzeumok Éjszakáján, biztosan nem bánja meg! Borozzunk, Fröccsözzünk együtt, Kecskemét!

 
A jó erkölcs dalai
19:00–19:30 [előadás, zene]

Vidám és szomorú énekek a Kájoni- és Vietorisz-kódexből, valamint Pálóczi Horváth Ádám Ötödfélszáz énekeiből. Előadják: Jámbor Zsolt ének-zene tanár, valamint Orosz Csaba gitárművész.

A magyar nyelvű világi líra különleges darabjai a szerelmes énekek, az ún. virágénekek. Ez a műfaj áll leginkább közel a lovagi lírához, ugyanakkor szorosan kötődik a népköltészethez is. A virágénekekben jelen van az egyházi himnuszköltészet virágszimbolikája is – innen ered a műfaj neve is – és a középkori vágáns líra gunyoros, erotikus hangneme is. A magyar irodalomban mindössze három töredék maradt fenn, de a műfaj hatásai még a 19. században is érezhetők. Szomorkásak, gúnyosak, néha sikamlósak, de mindig NŐ és ERÉNY központú dallamok ezek. A koncert ötletét Az erényöv titkos történetei kiállítás adta.

 
A Kecskeméti Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója
20:00–21:30 [attrakció]

„Hazádnak rendületlenül / Légy híve, oh Magyar.”

Mindig is a magyar kultúra egyetemes és eltörölhetetlen értéke volt a kard, így a kecskeméti Magyar Szablyavívó Iskola is óvva őrzi és örökíti tovább ezt a nemzeti kincset, ami nem csak a mozdulatok sokaságában rejlik, hanem árva nemzetünk, a Haza mindenen túli szeretetében és védelmében.

 
Kecskemét szecessziós építészeti öröksége
21:00–22:00 [előadás]

Ifj. Gyergyádesz László művészettörténész előadása.

A Kecskeméti városképet elsődlegesen a századfordulós-szecessziós építészeti irányzatok határozták meg. Kecskemét több szempontból is különleges főtéri építészeti együttese ennek köszönhetően a Trianon utáni Magyarországon egyedülállónak számít, mivel legközelebbi rokonai (pl. Szabadka, Marosvásárhely, Nagyvárad) ma már határainkon túl találhatóak. Az előadás, többek között archív fotók segítségével, bemutatja mind a három Kecskeméten tanulmányozható szecessziós építészeti irány, korszak példáit, a 120 éves Városházától, Lechner Ödön egyik főművétől kezdve, a Lechner-iskolához tartozó Cifrapalotán és Iparos Otthonon át, az 1910-es évek elején megjelenő, ún. „Fiatalok” elnevezésű csoport számos épületéig (Református Főgimnázium és Jogakadémia; Luther-udvar; Városi Kaszinó stb.).

 
Eltűnt idők zenéinek nyomában
22:00–22:30 [zene]

Sipos Gergő és barátai koncertje.

A Kincses Kecskemét kiállítás több korszakot megragadó anyagához különleges koncertet tervezünk. A zenei kalandozás az őskortól a török időkig terjedő palettáról válogat. Költött és gyűjtött, elképzelt és ránk maradt zenei kincsek mesélnek feledésbe merült korokról. Izgalmas zenei utazás várja a nagyérdeműt, modern hangszerekkel, régi dallamokkal megelevenedő elfelejtett, porlepte idők hangulatait visszaidéző motívumokkal.

 
Hang–Kép–Mozgás
23:00–23:30 [program, zene, előadás]

Összművészeti előadás – Viktória Vizin Production

Előzetes regisztráció szükséges.

Az egymástól független közlési formák egymással kölcsönhatásba lépnek, egymást erősítve hatnak audiovizuális világunkra. A hang beindítja a mozgást, a mozgás motiválja az éneket olyannyira, hogy a kettő egyként lesz érzékelhető egy ponttól. Ennek különleges élménye elindítja a festői ecsetet és az állandóan alakuló élő képből maradandót alkot.

Hang – Vizin Viktória operaénekes
Kép – Bokor Balázs nagykövet
Mozgás – Benkő Ildikó jógi

 
 
 
 
 

Magyar Naiv Művészek Gyűjteménye

A modern művészet forrásvidékén
[állandó kiállítás]

„A modern művészet forrásvidékén” című állandó kiállítás a magyar naiv művészet legjellemzőbb témái (falusi ünnepek és hétköznapok, természeti környezet, belső világ) szerint csoportosítva mutatja be a klasszikus és kortárs magyar naiv művészek alkotásait, áttekintést adva a magyar naiv művészetről.
 
Különleges papírállatok bemutatója Paksi Imrével
18:00–19:00 [attrakció, kreatív foglalkozás]

Paksi Imre 90 éves életvidám nyugdíjas pedagógus, papírállatkákat vág ki bravúros ügyességgel egyetlen olló segítségével.

 
Légy résen: fotózkodj egy naiv alkotásban!
18:00–24:00 [attrakció]

A múzeum egyik festménye alapján készített paraván mögé bújva szelfizhetnek a látogatók.

 
Óriás festmény készítése
18:00–24:00 [kreatív foglalkozás]

A múzeum egyik festménye alapján közösen festhetnek a résztvevők egy óriás festményt (2x2 m).
 
A. Varga Imre festőművész rendhagyó tárlatvezetése
19:00–20:00 [tárlatvezetés]

A múzeum állandó kiállításáról hallhatnak a résztvevők egy rendhagyó, izgalmas tárlatvezetést a festő szemszögéből.
 
Blues Power Machine Koncert
21:30–22:30 [zene]

Élő zenei koncert a Blues Power Machine előadásában.
 
 
 
 
 

Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény

Két évszázad orvos- és gyógyszerészettörténeti emlékei Bács-Kiskun megyében
[állandó kiállítás]

Az állandó kiállítás négy termében gyógyszerészeti, egy termében orvostörténeti emlékek láthatók. Kecskemét első patikája 1746-ban nyílt, barokk bútora mellett kiállítottuk a 18. században használt gyógyszereket. Patikaedények színes kavalkádja, gyógyszerkészítő eszközök, orvosi műszerek várják az idelátogatókat.

 
Gyógyteázó
19:00–24:00 [gasztonómia]

Vezeti: Horváth Lászlóné. Hibiszkusztea, és meglepetésteák kínálása a látogatóknak.

 
Vakond szíve, lókoponya, medvevér
20:00–20:30 [előadás]

Mészáros Ágnes néprajzkutató előadása a 18. század végi kecskeméti gyógymódokról. A kecskeméti Levéltár őrzi a Pax Corporis című kéziratos orvosló könyvet 1798-ból. Ebben 264 korabeli recept szerepel. A benne lévő gyógynövények nagy része ma is ismert, de az állati eredetű anyagok meghökkentik a 21. század emberét. A lókoponyát epilepsziára, a medvevért szembajra használták.

 
 
 
 
 

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

Játékok: titkok, csodák, örömök
[állandó kiállítás]

Rendezők: Kalmár Ágnes művészettörténész, Kepéné Bihar Mária néprajzkutató.

Napjainkra már közel 18 000 muzeális értékű darabot őriz az intézmény, melyek között az ősi eredetű csigacsont játékok, egyszerű népi játékok együttesei mellett a polgári világ míves kivitelű gyári játékai, a hazai iparművészet egyedi alkotásai, valamint a gyermekirodalom, a különböző játékgyűjtemények és a bűvészet valódi könyvritkaságai is megtalálhatóak. A sokféle anyagból készített tárgyak témaköre rendkívül gazdag, melyet különböző népek hagyományos játékszereinek sajátosságai színeznek. Az önálló darabok mellett e gyűjtemény a szomszédos országok, emellett a lengyel, észt, mordvin, mexikói és japán nép játékkultúrájának jelentős együtteseit őrzi. A legrégebbi játék egy valódi műremek, francia mozaikrejtvény az 1760-as évekből, a legújabbak pedig napjaink egyedi, iparművészeti tárgyai. A túlnyomórészt 19. század második feléből és a 20. század első évtizedeiből származó polgári játékok számára különleges hátteret jelent az Udvardy és a Kovachich család sokoldalú hagyatéka.

A kiállítás feleleveníti a 20. század első évtizedeinek iparművészeti játékterveit és megvalósult tárgyait, közöttük a képzőművész Undi S. Mariska, Juhász Árpád és az építész Márkus Géza munkáit, a néhai festő és rajztanár, Grabowieczky Leon évről évre egyre gazdagabban kirajzolódó játékkészítő műhelyét. Mindennek folytatásaként jelennek meg az 1970-es évek hazai alkotásai, és napjaink kézműves játéktárgyai.

 
Bábakalács Bábszínház
18:00–18:40 [előadás, gyermekprogram, színház]

A Jambóza Bábcirkusz előadása.

A rövid, humoros és lírai jelenetek szereplői fából faragott marionettfigurák. A cirkuszi produkciók sorát élő bohócjelenet zárja. Már a legkisebbek is jól szórakoznak rajta.

 
Kollázs képkészítés, naiv festmények alapján
19:00–24:00 [kreatív foglalkozás]

Különféle papírok és textilek felhasználásával folyik a képalkotás. A résztvevők használhatnak tűt, cérnát, ragasztót, tűzőgépet, jancsiszöget.

 
Legyél Te is naiv szobrász! Mini szobrok készítése
19:00–24:00 [gyermekprogram, kreatív foglalkozás]

Újrahasznosított anyagokból készíthetnek kicsi szobrokat a naiv alkotások alapján a résztvevők

 
Mintázd meg agyagból az „Esőkérő” szobrát!
19:00–24:00 [gyermekprogram, kreatív foglalkozás]

Az udvaron látható naiv alkotás kicsinyített mását készíthetik el agyagból a látogatók.

 
Paprika Jancsi figura készítése papírból
19:00–24:00 [kreatív foglalkozás]

Sablonok felhasználásával készülnek a papírból kivágott színes figurák, melyeknek mozgatható végtagjait jancsiszöggel rögzítjük.

 
Színezd újra! Naiv képes kifestő
19:00–24:00 [kreatív foglalkozás]

Naiv alkotások alapján készült kifestőt színezhetnek a gyerekek és a játékos kedvű felnőttek.

 
 
 


MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA
2017. június 24., 18:00–24:00 óráig.

Kiállításaink megtekintése és a programjainkon való részvétel INGYENES!


Elérhetőségeink
Cifrapalota
   Cím: Kecskemét, Rákóczi út 1.
   Telefon: (76) 480-776

Magyar Naiv Művészek Gyűjteménye
   Cím: Kecskemét, Gáspár András utca 11.
   Telefon: (76) 324-767

Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény
   Cím: Kecskemét, Kölcsey utca 3.
   Telefon: (76) 329-964

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely
   Cím: Kecskemét, Gáspár András utca 11.
   Telefon: (76) 481-469


Országos programok


Kecskeméti programok