Cifrapalota


Időszaki kiállítás

Június
24
65 éve Kecskeméten
2016. június 24. – augusztus 31.
A Kecskeméti Katona József Múzeum és a MH. 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis tisztelettel meghívja Önt és barátait a

„65 éve Kecskeméten”

címmel rendezett jubileumi kiállítás megnyitójára.

Időpontja: 2016. június 24., péntek 11:00
Helyszíne: Kecskeméti Katona József Múzeum „Cifrapalota” Kiállítóhelye (Kecskemét, Rákóczi út 1.)

A kiállítást megnyitja: Ugrik Csaba dandártábornok, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis (Kecskemét) parancsnoka

A kiállítás tárgyanyagát rendelkezésre bocsátották: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis - HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum - Almási Balázs - Rácz Adrienne

Roll-up-ok: fotóanyag: dr. Toperczer István alez., Kaszab Tibor szds., Schadl György nyá.ezds., Kenyeres Dénes nyá. alez.; grafika és kivitelezés: Kaszab Tibor szds., HM. Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.

A Gripen-makett Fekete József és Lőrincz László munkája

Kiállítás koordinálása: Dr. Szabóné Haklár Anita zls., valamint Szabóné Bognár Anikó és Dr. Végh Katalin múzeológusok

A kiállítás megtekinthető: 2016. augusztus 31-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 17 óra között

 
 
Június
16
The museum presents: Lovers in the war – A háború pillangói
2016. június 16. – december 31.
A Kecskeméti Katona József Múzeum idén egy rendhagyó, nem szokványos tárlattal folytatja első világháborús kiállításainak sorát, mely a tárbori bordélyok témáját járja körül: “The museum presents: Lovers in the war – A háború pillangói” címmel.

Ez a kérdés rendkívül súlyos probléma volt abban a korszakban! 1915 tavaszára a nemi betegek száma soha nem tapasztalt méreteket öltött. Az eltelt hónapok alatt a beteg katonák száma több mint kétszeresére nőtt, meghaladta a 12%-ot. A kialakult helyzet orvoslására 1915 nyarán a cs. és kir. Hadügyminisztérium segédközegeként létrehoztak egy, a tábori bordélyok hálózatát megszervezendő részleget, amely a prostitúció szabályozását és ellenőrzését lett hivatott felvállalni. A kiadott szervezeti utasítás alapján a bordélyokat a hadosztályok hadtápkörzeteiben szervezték. Az itt dolgozó hölgyeket katonai hierarchia szerint három csoportba osztották. Egyenruhát is kaptak, amely hasonló szabású, csukaszürke volt, mint az ápolónőké.

Az Érosz a hadszíntéren, osztrák–magyar tábori bordélyok a Nagy Háborúban című kiállítási egység (a Nagy Háború Blog és a Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény vándorkiállítása) fotók, ma már múzeumokban található eredeti tárgyanyag és enteriőrök segítségével mutatja be a háború lövészárkainak borzalmaiból szabaduló bakák világát.

A fenti téma mellett a tárlat bemutat orvostörténeti érdekességeket, néprajzi tárgyakat (Erotikus szimbólumok a folklórban) és természetesen a kecskeméti vonatkozásokat (Az „éjszaka virágai” Kecskeméten a levéltári iratok tükrében) egy önálló teremben.

 
 
Június
10
Eltűnő Núbia
2016. június 10. – szeptember 25.
2013 őszén egy négyhónapos, 11 afrikai országon átívelő fotós-kutatóút indult Budapestről, hogy Kelet-Afrika társadalmi értékei, zárt közösségei, vallásai, kultúrái nyomába eredjen. A 114 nap alatt több mint 24 ezer kilométert megtett expedíció megálmodója Lantai-Csont Gergely, a National Geographic Traveler által díjazott fiatal magyar fotográfus, közgazdász volt. Ez idő alatt 28 ezer felvétel készült. A tárlatot először a Budapesti Történeti Múzeumban mutatták be, amely ezután országjáró körútra indult.

A Kelet-Kongóig tartó út célja az volt, hogy zárt közösségeket keressen fel, és minőségi fotódokumentációt készítsen róluk. Olyan csoportok életébe kívánt bepillantást nyerni, amelyek ősi hagyományaikból, tradicionális anyagi kultúrájukból, szokásaikból még sokat megőriztek.

Szudán ehhez tökéletes kezdet volt. A képeken feltűnnek az ország gazdag kulturális emlékei, így a domborművekkel díszített ókori templomok vagy a „fekete fáraók” piramisai is. A látogatók bepillantás nyernek a Nílus-mentén lakó núbiaiak csodálatosan színes kultúrájába. A kiállításon elsőként lesz látható a magukat magyar származásúnak tartó szudáni magyarabokról készült fotósorozat, akiknek ősei még az oszmán birodalom katonáiként kerülhettek Afrikába, közel 500 éve.

Különleges élményt adnak továbbá a Keleti-sivatag lakóiról, a tevetartó bedzsákról készült képek, melyeken az ősi öltözetet viselő nomádokat nézve, szinte időutazáson érezhetjük magunkat.

 
 
Május
05
A magyar huszár
2016. május 5. – szeptember 4.
A kiállítás a magyar huszárság történetét mutatja be a kezdetektől a 20. század közepéig. A huszár a magyar hadtörténelem legérdekesebb katonatípusa. Alakját máig kultusz övezi, nemzeti szimbólumnak számít. Számos jól ismert huszárcsíny, és haditett kapcsolódik a nevükhöz. A hősies, vakmerő, bátor, kitartó, ravasz és kezdeményező könnyűlovas katona számos európai nyelven egyet jelent a huszárral. Az Európa nagy hadseregeiben felállított huszáralakulatok mind magyar eredetűek voltak. A kiállításban bemutatjuk a legfőbb huszárfegyver, a szablya típusait. A bemutatott huszáregyenruhák, csákók, hímzett tarsolyok, tölténytáskák, fegyverek igazi ritkaságnak számítanak. A kiállítás anyagát eredeti grafikai, festmény és fotóanyag teszik színessé. Segítségükkel a harcokba és a huszárélet mindennapjaiba nyerhetünk betekintést.

  
 
 
Állandó kiállítás

Nagyurak és vezérek – Híres avar leletek a Kiskunságból
Az avarok Belső- és Közép-Ázsiából származó harcos népe 568-ban foglalta el a Kárpát-medencét. Gazdagságukat elsősorban a bizánci birodalomtól a béke fejében kapott rendszeres évi aranyadó biztosította. Bizánc 626. évi sikertelen ostroma után megcsappant legfontosabb jövedelemforrásuk, és ezzel kezdetét vette az avarok lassú elszegényedése. Az uralkodó réteg gazdagsága azonban még sokáig fennmaradt. Erre utalnak leletekben gazdag kiscsaládi-nemzetségi temetőik, és elsősorban maguknak az avar nagyuraknak és az őket szolgáló vezéreknek ázsiai hagyományokat követő magányos sírjai. Véletlenszerűen előkerült temetkezéseiket a találók általában kifosztották, ám a múzeumokba került hiányos lelet együttesek is sejtetik az előkelő réteg egykori gazdagságát.

Nem tudjuk, pontosan hol volt a kora avarok uralkodóinak székhelye. A Kiskunságból jelenleg ismert korabeli gazdag temetők, különleges szórványleletek, de elsősorban a vezető réteg magányos férfisírjai négy, az avar uralkodócsaládhoz köthető központot sejtetnek Kunbábony, Kecskemét, Bócsa és Kiskunfélegyháza környékén.
 
Képzőművészeti állandó kiállítás
Válogatás a Kecskeméti Művésztelep, Mednyánszky László, Farkas István, Nagy István, Tóth Menyhért valamint a 20. század első felének magyar festészetéből.
 
 
Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógiai foglalkozások 2014–2015, 1. félév
 


Múzeumpedagógiai foglalkozások – „A magyar huszár” kiállításhoz kapcsolódva (2016. szeptember 4-ig)


Ismertető

A Cifrapalota 1902–1903-ban, Márkus Géza (1872–1912) építész tervei alapján épült fel magyaros szecessziós stílusban. A hullámzó vonalú attikának mint a felvidéki pártázatos reneszánsz jellegzetes elemének tudatos felhasználása jellemzi az épületet. Az oromzat hangsúlyos kiképzése mellett különösen az épület külső díszítése követi a Lechner-iskolát. A halványlila majolikamezőkön kibontakozó floreális szecessziós ornamentika magyar népművészeti motívumokkal keveredik.

„Kecskemét város bérpalotája” a II. világháborút követően szakszervezeti székházként működött. 1983-ban felújították és a múzeumi funkciók ellátásának megfelelően átalakították. Így 1983. október 8-án megnyithatta kapuit a Kecskeméti Képtár.
Nyitvatartás
Keddtől vasárnapig 10–17 óráig.

(Az intézmény a nemzeti ünnepek idején: március 15., május 1., augusztus 20., október 23. nyitva, egyházi ünnepekkor: húsvét, pünkösd, karácsony, valamint január 1-jén zárva tart.)

Belépődíjak
Felnőtt: 700 Ft,
Diák (26 éves korig): 350 Ft,
Nyugdíjas (62 év felett): 350 Ft,
Családi jegy: 350 Ft/fő,
Tárlatvezetés (előzetes egyeztetés alapján): 1000 Ft,
Fotó- és videojegy: 500 Ft,
Esküvői fotózás: 5000 Ft.

Helyi iskolák múzeumlátogatása csoportosan, pedagógus kíséretével ingyenes!

Egyéni belépőket zárás előtt fél órával ad ki a múzeum!

Múzeumpedagógia
Merinu Éva
Telefon: (20) 257-5019
E-mail:

Információ
Cím: 6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.
Telefon/fax: (76) 480-776
E-mail: