Cifrapalota


Időszaki kiállítás

Február
14
Az erényöv titkos történetei. Mítosz és valóság
2017. február 14. – augusztus 20.
A Kecskeméti Katona József Múzeum tisztelettel meghívja Önt

„Az erényöv titkos történetei. Mítosz és valóság”

című időszaki kiállításának megnyitójára

2017. február 14-én, 17 órára
Cím: Kecskemét, Rákóczi út 1.

Köszöntő: Dr. Végh Katalin, igazgatóhelyettes (Kecskeméti Katona József Múzeum)
A kiállítást megnyitja: Varga Benedek, főigazgató (Magyar Nemzeti Múzeum)

Közreműködnek: Sáfár Adél és Molnár Alexandra a Kecskeméti Színjátszó Műhely tagjai, valamint
Jámbor Zsolt (ének) és Orosz Csaba (gitár)

Megtekinthető: 2017. augusztus 20-ig.

Az erényöv használatának eredete a közhiedelem szerint a keresztes háborúk korába nyúlik vissza, és célja az asszonyi hűség kikényszerítése, biztosítása volt. Az elképzelés hamis. Valójában egy 18. századi mítoszon alapul, amely a 20. század végéig nemcsak a tudományos és ismeretterjesztő irodalomban maradt fenn, hanem a nagyobb és kisebb múzeumok gyűjteményei is adatokat próbáltak szolgáltatni hozzá.

Az erényöv valódi története az elmúlt 500 év mentalitástörténetének, orvostörténetének, szexualitás-történetének, és muzeológiájának torzításokkal, hamisításokkal és visszavetítésekkel gazdag láncolata, amely sokkal inkább a modern korról szól, pontosabban arról, hogy a modern kor a felvilágosodás századától kezdve hogyan akarta a középkor kultúráját szemlélni. Kiállításunk ennek az elképzelt középkori tárgyaknak hamisított múzeumi műtárgyakkal alátámasztott kivetítési kísérletét tárja a látogatók elé.

 
 
Január
12
25 éves a SZÖG-ART
2017. január 12. – február 26.
Megnyitó: 2017. január 12., csütörtök 17 óra
A kiállítást rendezte és megnyitja: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője
A kiállítás anyagát összeállította: Aranyi Sándor festőművész, az egyesület elnöke

Az egyesület tagjai Szegeden élő, ill. Szegedhez szorosan kötődő képzőművészek: Aranyi Sándor, Darázs József, †Dér István, †Fischer Ernő, Gál Lehel, Halla Tibor, †Lázár Pál, Lóránt János Demeter, Novák András, Pataki Ferenc, Sejben Lajos, Sinkó János, Zombori László festők; Eszik Alajos, †Kass János grafikus Kovács Keve üvegtervező-grafikus, Farkas Pál, Fritz Mihály, Kalmár Márton, Popovics Lőrinc, Szabó Tamás, Szathmáry Gyöngyi, Székó Gábor szobrászok.

A SZÖG-ART Művészeti Egyesület nonprofit civil kulturális társadalmi szervezet. Az egyesület 1991 végi megalakulása óta alapszabályában megfogalmazott céljai – „független önálló szellemi műhely (…) a szegeden élő képző-és iparművészek, művészeti írók szakmai munkájának elősegítése, (…) a vizuális kultúra fejlesztése (…). Pályakezdő tehetségek támogatása. Kapcsolatteremtés társművészekkel és más hazai és külföldi közösségekkel, egyéb szellemi műhelyekkel” – megvalósításának érdekében működik. Nemzetközi kapcsolataik egyre bővülnek együttműködési megállapodásaik, a plein air nemzetközi alkotótelep, valamint személyes kapcsolataink révén. Kiállításaikkal eljutottak Európa több városába is: Temesvár, Resita, Arad, Lugoj (RO), Krakkó (PL), Komarno (SK), Darmstadt, Aidlingen, Reutlingen, Stuttgart, Heilbronn, Freiberg (D), Párizs (F), Róma (I). Több jótékonysági kiállítást is rendeztek, így például a sclerosis multiplexesek, a gyermekegészségügy, és a 2010-es haiti földrengés sújtottai javára. Kiállításaikat nem egyszer „a SZÖG-ART és barátai” néven rendezték meg, amelyre külső művészeket, sőt pályakezdő fiatalokat hívtak meg. A plein air nemzetközi alkotótelep – melynek szintén bonyolítója a SZÖG-ART – elsősorban Szeged-Darmstadt testvérvárosi kapcsolatának köszönhetően jött létre, az első alkalommal, 1991-ben még Aranyi Sándor, a Móra Ferenc Múzeum és a Darmstädter Sezession szervezésében. Az eddig megrendezett huszonhat alkalommal 16 nemzet több mint 180 művésze vett részt a telep munkájában. Az évek során a SZÖG-ART Szeged város képzőművészeti életének egyik meghatározó tényezőjévé vált, amit bizonyítanak hazai és külföldi kiállításai, valamint ezek visszhangjai a médiában.

A kiállítás megtekinthető 2017. február 12-ig, hétfő kivételével naponta 10–17 óráig.

Információ (egyesület): Aranyi Sándor (Tel.: 30/853-9572; E-mail: )
Információ (múzeum): ifj. Gyergyádesz László (Tel.: 76/480-776; 30/287-2449; E-mail: )

 
 
November
26
Téli Tárlat 2016
2016. november 26. – 2017. február 26.
A Műhely Művészeti Egyesület és a Kecskeméti Katona József Múzeum
tisztelettel meghívja Önt a kecskeméti Cifrapalotába 2016. november 26-án,
szombaton 11 órára a Téli Tárlat 2016 megnyitójára.

A kiállítást rendezte és a vendégeket köszönti:
ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője

A kiállítást megnyitja:
Váraljai Anna művészettörténész, Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófia Tanszék

A megnyitón közreműködnek: Ulrich Gábor és Majoros Gyula képzőművészek

A tárlat megtekinthető 2017. január 29-ig, keddtől vasárnapig 10–17 óráig.
Az épület és a kiállítás 2016. december 22. és 2017. január 9. között zárva tart!

Kecskeméti Katona József Múzeum „Cifrapalota” Kiállítóhelye
6000 Kecskemét, Rákóczi út 1., Telefon: 76/480-776

Támogató: Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetsége

 
 
Állandó kiállítás

Nagyurak és vezérek – Híres avar leletek a Kiskunságból
Az avarok Belső- és Közép-Ázsiából származó harcos népe 568-ban foglalta el a Kárpát-medencét. Gazdagságukat elsősorban a bizánci birodalomtól a béke fejében kapott rendszeres évi aranyadó biztosította. Bizánc 626. évi sikertelen ostroma után megcsappant legfontosabb jövedelemforrásuk, és ezzel kezdetét vette az avarok lassú elszegényedése. Az uralkodó réteg gazdagsága azonban még sokáig fennmaradt. Erre utalnak leletekben gazdag kiscsaládi-nemzetségi temetőik, és elsősorban maguknak az avar nagyuraknak és az őket szolgáló vezéreknek ázsiai hagyományokat követő magányos sírjai. Véletlenszerűen előkerült temetkezéseiket a találók általában kifosztották, ám a múzeumokba került hiányos lelet együttesek is sejtetik az előkelő réteg egykori gazdagságát.

Nem tudjuk, pontosan hol volt a kora avarok uralkodóinak székhelye. A Kiskunságból jelenleg ismert korabeli gazdag temetők, különleges szórványleletek, de elsősorban a vezető réteg magányos férfisírjai négy, az avar uralkodócsaládhoz köthető központot sejtetnek Kunbábony, Kecskemét, Bócsa és Kiskunfélegyháza környékén.
 
Képzőművészeti állandó kiállítás
Válogatás a Kecskeméti Művésztelep, Mednyánszky László, Farkas István, Nagy István, Tóth Menyhért valamint a 20. század első felének magyar festészetéből.
 
 
Múzeumpedagógia

Információ


Ismertető a Cifrapalotáról

Az építésről

Az épület külső díszítése

Belső terek

Az épület funkciója


Munkatársak
Nyitvatartás
Keddtől vasárnapig 10–17 óráig.

(Az intézmény a nemzeti ünnepek idején: március 15., május 1., augusztus 20., október 23. nyitva, egyházi ünnepekkor: húsvét, pünkösd, karácsony, valamint január 1-jén zárva tart.)

Belépődíjak
Felnőtt: 700 Ft,
Diák (26 éves korig): 350 Ft,
Nyugdíjas (62 év felett): 350 Ft,
Családi jegy: 350 Ft/fő,
Fotó- és videojegy: 500 Ft,
Esküvői fotózás: 5000 Ft.

Helyi iskolák múzeumlátogatása csoportosan, pedagógus kíséretével ingyenes!

Egyéni belépőket zárás előtt fél órával ad ki a múzeum!

Tárlatvezetés
Az épületről és a kiállításokról komplex, vagy igény, érdeklődés szerinti, ill. rendelkezésre álló idő alapján összeállított, csak egyes részekre kiterjedő tárlatvezetés is kérhető.

Tárlatvezetést csak a nyitvatartási időben van módunk tartani.

Ára: 1000 Ft/csoport

Információ, bejelentkezés: Bencsik Orsolya
Telefon: (76) 480-776
E-mail:

Információ
Cím: 6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.
Telefon/fax: (76) 480-776
E-mail: