Cifrapalota


Időszaki kiállítás

November
26
Téli Tárlat 2016
2016. november 26. – 2017. január 29.
A Műhely Művészeti Egyesület és a Kecskeméti Katona József Múzeum
tisztelettel meghívja Önt a kecskeméti Cifrapalotába 2016. november 26-án,
szombaton 11 órára a Téli Tárlat 2016 megnyitójára.

A kiállítást rendezte és a vendégeket köszönti:
ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője

A kiállítást megnyitja:
Váraljai Anna művészettörténész, Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófia Tanszék

A megnyitón közreműködnek: Ulrich Gábor és Majoros Gyula képzőművészek

A tárlat megtekinthető 2017. január 29-ig, keddtől vasárnapig 10–17 óráig.
Az épület és a kiállítás 2016. december 22. és 2017. január 9. között zárva tart!

Kecskeméti Katona József Múzeum „Cifrapalota” Kiállítóhelye
6000 Kecskemét, Rákóczi út 1., Telefon: 76/480-776

Támogató: Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetsége

 
 
Június
16
The museum presents: Lovers in the war – A háború pillangói
2016. június 16. – december 11.
A Kecskeméti Katona József Múzeum idén egy rendhagyó, nem szokványos tárlattal folytatja első világháborús kiállításainak sorát, mely a tárbori bordélyok témáját járja körül: “The museum presents: Lovers in the war – A háború pillangói” címmel.

Ez a kérdés rendkívül súlyos probléma volt abban a korszakban! 1915 tavaszára a nemi betegek száma soha nem tapasztalt méreteket öltött. Az eltelt hónapok alatt a beteg katonák száma több mint kétszeresére nőtt, meghaladta a 12%-ot. A kialakult helyzet orvoslására 1915 nyarán a cs. és kir. Hadügyminisztérium segédközegeként létrehoztak egy, a tábori bordélyok hálózatát megszervezendő részleget, amely a prostitúció szabályozását és ellenőrzését lett hivatott felvállalni. A kiadott szervezeti utasítás alapján a bordélyokat a hadosztályok hadtápkörzeteiben szervezték. Az itt dolgozó hölgyeket katonai hierarchia szerint három csoportba osztották. Egyenruhát is kaptak, amely hasonló szabású, csukaszürke volt, mint az ápolónőké.

Az Érosz a hadszíntéren, osztrák–magyar tábori bordélyok a Nagy Háborúban című kiállítási egység (a Nagy Háború Blog és a Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény vándorkiállítása) fotók, ma már múzeumokban található eredeti tárgyanyag és enteriőrök segítségével mutatja be a háború lövészárkainak borzalmaiból szabaduló bakák világát.

A fenti téma mellett a tárlat bemutat orvostörténeti érdekességeket, néprajzi tárgyakat (Erotikus szimbólumok a folklórban) és természetesen a kecskeméti vonatkozásokat (Az „éjszaka virágai” Kecskeméten a levéltári iratok tükrében) egy önálló teremben.

 
 
Állandó kiállítás

Nagyurak és vezérek – Híres avar leletek a Kiskunságból
Az avarok Belső- és Közép-Ázsiából származó harcos népe 568-ban foglalta el a Kárpát-medencét. Gazdagságukat elsősorban a bizánci birodalomtól a béke fejében kapott rendszeres évi aranyadó biztosította. Bizánc 626. évi sikertelen ostroma után megcsappant legfontosabb jövedelemforrásuk, és ezzel kezdetét vette az avarok lassú elszegényedése. Az uralkodó réteg gazdagsága azonban még sokáig fennmaradt. Erre utalnak leletekben gazdag kiscsaládi-nemzetségi temetőik, és elsősorban maguknak az avar nagyuraknak és az őket szolgáló vezéreknek ázsiai hagyományokat követő magányos sírjai. Véletlenszerűen előkerült temetkezéseiket a találók általában kifosztották, ám a múzeumokba került hiányos lelet együttesek is sejtetik az előkelő réteg egykori gazdagságát.

Nem tudjuk, pontosan hol volt a kora avarok uralkodóinak székhelye. A Kiskunságból jelenleg ismert korabeli gazdag temetők, különleges szórványleletek, de elsősorban a vezető réteg magányos férfisírjai négy, az avar uralkodócsaládhoz köthető központot sejtetnek Kunbábony, Kecskemét, Bócsa és Kiskunfélegyháza környékén.
 
Képzőművészeti állandó kiállítás
Válogatás a Kecskeméti Művésztelep, Mednyánszky László, Farkas István, Nagy István, Tóth Menyhért valamint a 20. század első felének magyar festészetéből.
 
 
Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógiai foglalkozások a Cifrapalotában 13 éves kortól
2016. szeptember 20. – december 16.

  • Márkus – A láthatatlan Cifrapalota
  • Farkas – Drámajáték és előadás
  • Tóth – „Fénnyel” festünk


Múzeumpedagógiai foglalkozások – A „Nagyurak és vezérek” kiállításhoz
(folyamatosan)

Az Avar aranykincsek nyomában című múzeumpedagógiai program célja, hogy megismertesse a fiatalokat lakóhelyének régmúltjával, a honfoglalás előtti történelmével, az avar nép temetkezési tárgyain keresztül annak életmódjával, kultúrájával, gazdagságával. A történelmi múltunk megismerése erősítse a gyermekek, diákok helyi identitását, a Kárpát-medencéhez, a Duna–Tisza közéhez és Kecskemét városához való kötődését.


Múzeumpedagógiai foglalkozások – Karácsonyi manó-gyár a Cifrapalotában
2016. november 28. – december 21.

Várjuk a 3-14 éves manókat télapó ajándékgyárába.
Az idén is közösen várjuk karácsony ünnepét a Cifrapalotában, ahová beköltözik a manógyár. A szorgalmas kismanók maguk készíthetik el karácsonyi ajándékaikat és karácsonyfadíszeiket.


Múzeumpedagógiai foglalkozások a 13 éves kortól 18 éves korig
2016. december 6–21.
A foglalkozások időtartama min. 1,5 óra

– Karácsony ékessége
  • Különleges mécsesek csipkéből és befőttesüvegből.
  • Karácsonyfadíszek izzókból. (Ne felejts el legalább két darab kiégett izzót hozni otthonról!)
  • Ajtódíszek természetes anyagokból.
– Finom foglalkozás


Múzeumpedagógiai foglalkozások – Családi nap a manó-gyárban
2016. december 18. (vasárnap), 10–16 óráig


Ismertető

A Cifrapalota 1902–1903-ban, Márkus Géza (1872–1912) építész tervei alapján épült fel magyaros szecessziós stílusban. A hullámzó vonalú attikának mint a felvidéki pártázatos reneszánsz jellegzetes elemének tudatos felhasználása jellemzi az épületet. Az oromzat hangsúlyos kiképzése mellett különösen az épület külső díszítése követi a Lechner-iskolát. A halványlila majolikamezőkön kibontakozó floreális szecessziós ornamentika magyar népművészeti motívumokkal keveredik.

„Kecskemét város bérpalotája” a II. világháborút követően szakszervezeti székházként működött. 1983-ban felújították és a múzeumi funkciók ellátásának megfelelően átalakították. Így 1983. október 8-án megnyithatta kapuit a Kecskeméti Képtár.

A Cifrapalota 2016. december 22. és 2017. január 9. között zárva tart.

Nyitvatartás
Keddtől vasárnapig 10–17 óráig.

(Az intézmény a nemzeti ünnepek idején: március 15., május 1., augusztus 20., október 23. nyitva, egyházi ünnepekkor: húsvét, pünkösd, karácsony, valamint január 1-jén zárva tart.)

Belépődíjak
Felnőtt: 700 Ft,
Diák (26 éves korig): 350 Ft,
Nyugdíjas (62 év felett): 350 Ft,
Családi jegy: 350 Ft/fő,
Tárlatvezetés (előzetes egyeztetés alapján): 1000 Ft,
Fotó- és videojegy: 500 Ft,
Esküvői fotózás: 5000 Ft.

Helyi iskolák múzeumlátogatása csoportosan, pedagógus kíséretével ingyenes!

Egyéni belépőket zárás előtt fél órával ad ki a múzeum!

Múzeumpedagógia
Merinu Éva
Telefon: (20) 257-5019
E-mail:

Információ
Cím: 6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.
Telefon/fax: (76) 480-776
E-mail: