Új szerzemények

A Naiv gyűjtemény 2007-ben Mándoki Halász Zsóka festményeivel gazdagodott. Az öt festmény vételárát a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégiuma biztosította.

 

Halász Zsóka képei üde színfoltot jelentenek a naiv művészetben. Nagyon sokszínűen ábrázolja a parasztság mindennapjait, életét. A Naiv Művészek Múzeumában Kecskeméten 2006. nyarán mutatkozott be Halász Zsóka, nagy sikerrel.

 

 

 

Halász Zsóka 1947 novemberében született Mándokon, ahol szépséget és művészetet kedvelő környezetben nevelkedett. A művészetek, különösen a festészet iránti érdeklődése egész életét végigkíséri. 1994-ben belső indíttatását tettek követik, s találkozása az akkor már ismert Oláh Mara cigány festővel meghatározza máig ívelő pályáját.

Naiv képeket fest, s ebben a stílusban ér el rangos szakmai sikereket. Képein karakterisztikus színeket használ, melyekben kifejeződik az életigenlés és a szépség mindenkori tisztelete, a természet, a táj, a madarak és az állatok iránti szeretete. Témái a klasszikus naiv parasztfestők témáival rokonok, esetében leggyakrabban a Felső-Tisza vidéki parasztság hétköznapjai és ünnepei.

Saját egyéniségének kialakításában Angyal Mária művészettörténész és Végh András festőművész tanár ösztönözte, valamint pályatársai — Bakai Péter, Ungvári Mihály, Molnár József, Kesztyűs Ferenc, és Murai Róbert festőművészek — szakmai tanácsokkal segítették a munkáját. Szakmai ismereteit folyamatosan bővíti, nyári szakmai táborokban, szabadiskolákon vesz részt.

Folyamatosan kiállító művész, akinek alkotásai őszinteségükkel megragadják a látogatókat. Eddig 180 csoportos és országos kiállításon vett részt, és 60 egyéni kiállítása volt. Képeit több külföldi kiállításon is megcsodálták, többek között Stuttgartban, Prágában és Bécsben. Munkái hazai intézményekben, valamint magángyűjteményekben is megtalálhatóak, nem csak hazánkban, hanem a világ számos pontján, Európán kívül Libanonban, Líbiában, Japánban, valamint az Egyesült Államokban is. Alapítványok felkérésére szívesen és önzetlenül támogat karitatív szervezeteket.

Számos első díj, és dicsérő oklevél tulajdonosa, melyek közül talán az egyik a 2000-ben a Milleneum évében az Alkotók, Képzőművészek Írók Országos Szövetsége által adományozott nívódíj. Tagja a Független Magyar Szalonnak, a Képzőművészeti Egyesületnek, a Szabad Képző és Iparművészek Országos Szövetségének, a Csepeli Alkotófórumnak, és a Művészbarátok Egyesületének, valamint az Alkotók Képzőművészek Írók Országos Szövetségének.

Munkásságával több televíziós műsor és az írott sajtó is foglalkozott. Alkotásai több művészeti kiadványban, antológiákban és könyvekben is fellelhetőek.

 

A festmények leírása

1. Almaszüret

Sokalakos, színes kompozíció. Háttérben almával teli, pirosló fák. Előtte férfiak és nők kosarakba almát szednek. A fáknak létra támasztva. A kép előterében libák. Jobbra elől nagy almásládák teleszedve gyümölccsel. (Olaj, farost, 50x70 cm.)

2. A tél öröme

Havas téli táj. A festmény felső harmadában, bal oldalon a völgyben kis behavazott falu. Jobb oldalon középen befagyott tó, rajta korcsolyázó gyerekek. Bal oldalon síelő, szánkózó színes ruhás emberek. Hátul két kisgyerek hóembert épít. A domboldalon és a tóparton kopasz fák. (Olaj, farost, 50x70 cm.)

3. Disznóperzselés
Bekerített, havas parasztudvar, két oldalon egy-egy ház. A kép középpontjában tűz ég, alatta a disznót perzselik. Sokalakos kompozíció, az összes alak a disznóvágás különböző munkáiban segédkezik. Háttérben két gyerek hóembert épít. Jobbra elől gémeskút itatóval. (Olaj, farost, 50x70 cm.)

4. Szüret
A festmény egy szőlőhegyet ábrázol ősszel. A hegy tele van emberekkel, akik szüretelnek és a szőlő feldolgozását végzik. Egy férfi középen szőlőt tapos egy kádban. A hegyen kis fehér présházak vannak. Középen elől lovas kocsi, szőlővel megrakva. (Olaj, farost, 50x70 cm.)

5. Zsuzsi néni konyhája
Parasztkonyha ábrázolása, bal oldalon rakott tűzhely, mellette két asszony főz. Középen asztal, mellette egy férfi kalapban, és két kisgyerek. Oldalt és a háttérben edények, konyhai eszközök, és befőttek. A tűzhely előtt, a kép jobb oldalán kiscsibék. (Olaj, vászon, 40x50 cm.)

 
Almaszüret
A tél öröme
Disznóperzselés
Szüret
Zsuzsi néni konyhája