Pályázat száma: 2309/0643

Nemzeti divat

Tüdős Klára ruhái Kecskeméten

Tüdős Klára (1895—1980) jelmeztervező, népművészeti kutató a 20. századi divattervezők egyik legjelentősebb alakja, munkásságának és sikereinek zöme a két világháború közötti időszakra esik. Külföldi szalonokból és divatlapok címlapjairól is ismert magyaros ruháit a népi és a történelmi viseletek motívumgazdagságának kiaknázásával tervezte és valósította meg. Mint az operaház jelmeztervezője, nagy sikert aratott többek között Kodály: Háry János című darabjához készült jelmezeivel. Nagy hangsúlyt fektetett az erdélyi, és általában a magyar népművészet megismertetésére, megőrzésére és alkalmazására.

Tüdős Klára volt az egyik megvalósítója azoknak az elképzeléseknek, amelyek a Magyaros Öltözködési Mozgalom keretében váltak valóra az 1930-as években. A mozgalom vezetői több alkalommal szerveztek Kecskemétre és a Duna—Tisza közére ruhabemutatókat, vetítettképes előadásokat a modern magyaros ruháról és a divatról. A magyaros ruha és kézimunka ügyét — a régi hagyományokra alapozva — ezekben az években több helyi civil szervezet és intézmény is felkarolta, többek között a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége, a Nemzetes Asszonyok Társasága, a Polgári leányiskola. Ebben a szellemben nemcsak ruha- és kézimunka kiállítások, hanem egyéb — a népművészetre és a történelmi hagyományokra épülő — iparművészeti munkák is megvalósultak Kecskeméten, például a Tanítói Árvaház dísztermének, könyvtárának és tanári szobájának bútorzata, belső kialakítása.

Tüdős Klára művészi színvonalú ruhái Kecskemétre is eljutottak. Van, aki ünnepi alkalmakra még ma is felölti magára a szülőtől, nagyszülőtől örökölt darabot. A Cifrapalota I. emeletén a Katona József Múzeum új szerzeményét: egy 1937—1938-as eredeti modellt és ennek alapján készült ruharekonstrukciókat is megtekinthetnek a látogatók. Az eredeti — a tervező címkéjével ellátott — darabot az 50 évvel ezelőtt megnyílt kecskeméti Rózsa kézimunkaüzlet tulajdonosa őrizte meg, annakidején az ő édesanyja számára készült.

Leírása:

Díszmagyar jellegű női ünneplő ruha, Tüdős Klára modell, 1937—1938.

Szoknya és mellény:

Türkizkék alapon virágmintás, sűrűszövésű selyembrokát anyagból, a mellényen lyoni fémfonalból készült aranycsipke díszítés.

Ingváll:

Fehér tüll, ujján tüll alapra applikált opálbatiszt motívumokkal.

Kötény:

Fehér tüll alapon selyemfonal behúzásos hímzéssel.

Főkötő:

A szoknya és a mellény anyagával azonos anyagból, lyoni fémfonalból készült aranycsipke díszítéssel.

 

A rekonstrukciókat Prácser Lászlóné készítette, a Katona József Múzeum gyűjteménygyarapítását a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégiuma támogatta.

 

Székelyné Kőrösi Ilona

 

01
02
03
04
05
06
07