Pályázat száma: 2306/1476

„ILYEN TAVASZ CSAK EGY VOLT ÉLETEMBEN”

Országos vándorkiállítás az 1848—49-es forradalom és szabadságharc,

valamint az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat 160. évfordulója emlékére

Kiskun Múzeum

2009. június 20. — szeptember 14.

Szakmai beszámoló

 

A kiállítás-sorozat vidéki helyszínei között szerepelt a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum, a szolnoki Damjanich János Múzeum és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum bemutatkozása sorában. A kiállítás június 20-án, a Múzeumok Éjszakáján nyílt és szeptember 14-én, a Kiskunfélegyházán megrendezett I. Kunok Világtalálkozóján zárta be kapuit. A két jelentős rendezvény közötti nyári, ősz eleji időszakban a kiállításra épülve több program is várta közönséget.

A kiállítás a Kiskun Múzeum időszaki kiállítótermében mutatkozott be, amelyhez kapcsolódtak a múzeum bejáratában, kapualjában kialakított hangulati elemek, mint az őrbódé, a láncok/rabláncok és csataképek.

A tárlaton Máday Norbert, Fenyvesi Csaba, Hermann Róbert, Dobák Géza és Torkos György magángyűjtők anyaga mutatkozott be, még kiegészült a Damjanich János Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, és a Kiskun Múzeum gyűjteményi anyagával. A hangsúly a magyar huszárság, valamint a megőrződött fegyvernemek és képi anyag bemutatásával a szabadságharc véres és dicsőséges idő-szakát kívánta megidézni. A Sándor-huszár ruha rekonstrukció mellett korabeli lőfegyverek, gyalogsági és lovassági szablyák, a könnyű és nehézlovasság fegyverzete és kiegészítői tárultak a látogatók elé. Külön tárlóban kaptak helyet a nemzetőrséghez tartozó relikviák.

A kiállításban hangsúlyt kapott a helyi és környékbeli események bemutatása, valamint a múzeumban őrzött betyár-szabadcsapat időszakából megőrzött nyereg és fegyverek.

A tavaszi hadjárat tiszteletére rendezett kiállítás keretében azonban fontosnak tartottuk az utóélet és a megtiport és elrejtett emlékek megmaradását is bemutatni, így a magyarországi és a magyar emigráció külföldi emléktárgyait is láthatta a múzeumlátogató közönség. A Kiskun Múzeum különgyűjteményében található Hegyesi Márton könyvtára, amely nagyrészt 1848-as irodalmat tartalmaz. A kiállítás enteriőr része e könyves szoba részletét mutatta be.

A kiállítás látványelemeihez tartoztak azon közös elemek, amelyek látványosabbá, valamint a figyelmet irányítottá tették, mint a térképfal, a hangos vitrinek, valamint a korszakot összefoglaló film, amely folyamatosan látható volt a tárlatlátogatók számára.

A kiállításhoz a folyosón állandó múzeumpedagógiai foglalkoztató tér volt kialakítva, ahol a kisebb gyermekeknek színezni lehetett, a nagyobbak számára játékos feladatlap állt rendelkezésre, amely segítette a kiállítás feldolgozását. A „mit rejt a fiók” olyan szekrény volt, amelyben a lovassághoz kapcsolható használati eszközök (patkó, zabla, kengyel, sallang, csizmahúzó, sámfa stb.), valamint kürt és bilincsek voltak elrejtve. A fiók tárgyai, valamint egyes fegyvermásolatok (puska és szablya) kézbevehetőek voltak a látogatók számára.

A kiállításhoz megjelent közös katalógus a szolnoki, a kiskunfélegyházi és a székesfehérvári helyszíneken bemutatott relikviákat ismerteti, a helyszínek történeti eseményeivel összekapcsolva.

A tárlat június 20. — szeptember 14. között volt látható a Kiskun Múzeumban, így a kiállítás nagy része a nyári idényre esett. A megnyitó a Múzeumok Éjszakáján sok látogatót vonzott, amely egész este várta és fogadta az érdeklődőket. (részletes program a mellékelt meghívón).

Külön alkalommal mutattuk be a kiállítást a Kiskun Múzeum Baráti Köre tagjainak és hozzátartozóinak a Múzeumi Társalgó programsorozat keretében július 24-én.

Történelmi tábort szerveztünk július 6—11. között általános és középiskolás diákok számára, amelyen a reformkortól indulva, a kiállítás részleteit bemutatva és feldolgozva ismerkedhettek meg a táborlakók az 1848—49-es forradalom és szabadságharc okaival, eseményeivel, csatáival, neves személyiségeivel. A tábor alatt vendégünk volt gyűjtő, fegyverszakértő, hagyományőrző egyesület, néptáncoktató, akik színesítették, és közelebb hozták a diákok számára ezt a történelmi korszakot. Minden nap kézműves foglalkozás keretében egy-egy korszakra jellemző tárgyat készíthettek a gyerekek, mint tarsoly, zászló, legyező, emlékpohár. A tábor családi nappal zárult, ahol kis drámajáték előadásával mutatkoztak be szüleiknek a diákok, majd a családok számára készített játéklappal közösen bejárták a kiállítást.

Július 31-én a Kiskun Múzeum és elsősorban az „Ilyen tavasz csak egy volt életemben” című kiállítás is csatlakozott a Petőfi Emlékévet lezáró városi rendezvényhez, amelynek egyik helyszíne és bemutatóhelye e tárlat volt.

Szeptember első két hetében, az iskolai év kezdetén megkeresve az iskolákat nyílt napokat tartottunk, így a helyi általános és középiskolák nagy számban megtekintették a tárlatvezetéssel egybekötött múzeumlátogatást.

A Kiskun Múzeum 2009. évi kiállításai és rendezvényei között az „Ilyen tavasz csak egy volt életemben” című országos vándorkiállítás a kiemelt, elsőrangú programok között szerepelt. A múzeumi összefogás, valamint a magángyűjtőkkel kialakított kapcsolat nagyon fontos része és eredménye volt e programnak. A kiállítás célja a figyelemfelhívás volt, amely megemlékezett a magyar történelem dicsőséges korszakára, a szabadságért való küzdelemre híres és névtelen hősökre a megőrződött emléktárgyakon keresztül. Felhívta a figyelmet a korabeli tárgyak kivételes helyzetére, ritkaságukra, emlékeztetett arra, hogy ne feledjünk és tanuljunk.

A Kiskun Múzeum ezúton is köszöni a lehetőséget, hogy részt vehetett a kiállítás-sorozatban, helyszíne lehetett a magángyűjtők által féltve őrzött és eddig be nem mutatott relikviáknak. A reklámkampány lehetővé tette az évfordulóra való figyelemfelhívást és a Kiskun Múzeum ismertségét.

A kiállítás-megnyitón 897 fő vett részt.
 

 

1. Látogatószám

 

Felnőtt: 1 311 fő
Diák: 1 948 fő
Nyugdíjas: 655 fő
Összesen: 3 914 fő
 

2. A kiállításhoz kapcsolódó rendezvények, múzeumpedagógiai foglalkozások
 

2.1 Nyitórendezvény — Múzeumok Éjszakája (harcászati bemutató, rendhagyó tárlatvezetés, kézműves, foglalkozások, koncert stb.)
2.2 Múzeumi Társalgó: rendhagyó tárlatvezetés a Kiskun Múzeum Baráti Köre tagjainak és az érdeklődőknek.
2.3 Történelmi tábor „Az ilyen tavasz csak egy volt életemben” című kiállításra építve
2.4 Petőfi-emlékév záró rendezvénye 2009. július 31-én, amelynek egyik helyszíne a Kiskun Múzeum, hagyományőrző lovasbemutató, tárlatvezetéssel a kiállításban
2.5 Malom alatti sokadalom — egész estés nyári rendezvény — játékos feladatok a kiállításban felnőtteknek, családoknak
2.6 Múzeumpedagógiai foglalkozások korosztályonként
2.7 Nyílt napok a helyi iskolák diákjainak szeptember 7—11. között
2.7. A kiállítás záró rendezvénye szeptember 12.
 

3. A kiállításhoz kapcsolódó kiadványok
 

3.1. Katalógus: „Ilyen tavasz csak egy volt életemben” 450 példányban, 136 színes oldalon
3.2. Leporelló és szórólap: 3 000 db szállodák és könyvesboltok
3.3. B/2-es méretű, megállító táblára kihelyezett plakátok
3.4. A/3 méretű plakát a város és a környékbeli települések több pontján a kiállítás idején
3.5. Kültéri molinó 2 db (a múzeum homlokzatán) és a buszmegállónál
 

4. Hogyan jelent meg a kiállítás a múzeum honlapján
 

4.1. banner a nyitó oldalon
4.2. aktuális híreink között, rövid ismertetővel, fotókkal illusztrálva
4.3. megyei múzeumi honlapon
 

5. A kiállítás sajtó- és média megjelenése
 

5.1. Petőfi Népe – Bács-Kiskun megyei napilap
5.2. Félegyházi Közlöny – Kiskunfélegyháza Város lapja
5.3. Kis-kunság – független megyei havi lap
5.4. Kecskeméti Est - programajánló füzet
5.5 Félegyházi Nyár – programajánló füzet
5.6 Félegyházi Hírmondó
5.7. Félegyházi Szuperinfó
5.8 museum.hu
5.9 Múlt-kor.hu
5.10 Kiskunfélegyháza város honlapja
5.11. Múzeumok Éjszakája honlap
5.21 Trió Televízió, beharangozó, programajánló, műsor a kiállításról
5.23 Gong Rádió
5.24 Sírius Rádió beharangozó, programajánló, műsor a kiállításról
 

6. A kiállítás eddigi közös marketingprogramjának értékelése
 

6.1. A közös marketing programok túlságosan Budapest központúak,
6.2. A National Geographic-on vetített spot nagyon szép és jól célzott, de a helyszínek olvashatatlanul rövid ideig láthatóak.
6.3. Az eredetileg jelzett vidéki programújságok ismeretlenek, Kiskunfélegyházán nem is terjesztették.
 

 

Rosta Szabolcs
a Kiskun Múzeum igazgatója

Képmelléklet