Pályázati azonosító: 2308/87

 

 

Kísérőrendezvények megvalósítása a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulójára
rendezett kiállításhoz a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében
 

 

A kiállítás címe: Árvák hercege. Emlékkiállítás a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulójának tiszteletére
A kiállítás rendezője: Szabóné Bognár Anikó
A kiállítás időtartama: 2011. augusztus 19. — október 30.
Kísérőrendezvények: múzeumpedagógiai foglalkozások, zenés este, családi nap

 

 

A Rákóczi-szabadságharc végét jelentő, 1711-es szatmári béke 300. évfordulóját ünnepeljük 2011-ben. Az esemény előtt tisztelgett nagyszabású kiállításával a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet.

A kiállításon több mint 250 műtárgy került bemutatásra, és 11 magyarázó tábla szövegeinek segítségével kalauzoltuk végig a látogatókat. Hosszú időszakot ölelt fel a tárlat, mert a Rákóczi-szabadságharc évein túl az előzmények között bemutattuk a 17. századi magyar főnemességet, és a 17. századi magyar történelem legfontosabb eseményeit, az utóélettel kapcsolatban pedig az 1906-os újratemetést, és a két világháború közötti korszak emlékeit is kiállítottuk.

A kiállítást 2011. augusztus 19-én nyitottuk meg.

 

 

„Nosza rajta jó katonák” — múzeumi őszbúcsúztató kalandtúra a kurucok korában címmel a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül szerveztünk programokat. Meghívó »

 

A Családi napot 2011. október 15-én tartottuk. Komoly hirdetés előzte meg a családi napot, a megyei nyomtatott, internetes sajtóban, valamint a helyi televízió és rádió adásaiban. Óvodáskortól időskorig vártuk a látogatókat, ahol a kisebbek fokost, címert, oklevelet vagy lódingot készítettnek, az idősebb korosztály pedig kipróbálhatta a „Most mutasd meg Rákóczi” című, saját fejlesztésű társasjátékot és az Ostábla nevű, a barokk korban nagyon népszerű táblás játékot. Lehetőség volt kirakni a „Rákóczi kirakót”, és megfejteni a „Kuruc rejtvény”-t. A családi napnak 214 látogatója volt.

Helyszín: Cifrapalota földszinti kiállítótermei és a 3. terem

 

01
02
03

 

Zenés kuruc estünkön, október 22-én történelmi előadások hangzottak el: Mészáros Kálmán a Hadtörténeti Intézet kutatója Portrék és pályaképek a Rákóczi-szabadságharcból címmel tartott előadást. Az előadáson olyan kuruc katonák életéről hangzottak el érdekes és tanulságos történetek, akik a ma embere számára is erkölcsi példaképül állíthatóak. Máday Norbert pedig a kuruc kor fegyvereit mutatta be, a műgyűjtő szemével, a tőle megszokott igen magával ragadó előadásmódban. Az este Tóth Ákos tárogatókoncertjével zárult, aki a korabeli dallamok bemutatása mellett a hangszer történetéről is mesélt. A Zenés este előadásai előtt, és a családi nap keretében is levetítettük a Bán Frigyes rendezte Rákóczi hadnagya című filmet. A zenés este előadásain 78 fő vett részt.

Helyszín: Cifrapalota földszinti kiállítótermei és a 3. terem

 

10
11
12

 

A kiállítás megnyitásától kezdve vártuk az óvodai általános- és középiskolai csoportokat múzeumpedagógiai foglalkozásokra. Előzetes időpont egyeztetés után a hét bármely napján fogadtuk a csoportokat, a nyitvatartási időn túl is. Az alsó tagozatos gyermekek játékos felfedezőlapos vagy beszélgetős tárlatvezetésen vettek részt, majd elkészítették a kuruc korban használatos tárgyakat: fokost, címert, pecsétes oklevelet vagy hímzett lódingot. A 14-18 éves korosztály szintén felfedezőlapos tárlatvezetés keretében ismerkedett a kuruc korral, majd a „Kuruc–labanc csatában” vetélkedőn mérhették össze tudásukat, kreativitásukat és kézügyességüket. Szintén a 14-18 éves korosztály számára ajánlottuk „Most mutasd meg Rákóczi” címmel saját fejlesztésű társas játékunkat, amelyben a kuruc kor tárgyait, eseményeit és személyiségeit kell egy-egy tanulónak lerajzolni, körülírni vagy elmutogatni, a többieknek pedig kitalálni.

Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy az iskolás csoportok ne csak végigszaladjanak a kiállításon, hanem ismerkedjenek meg a korszak történetével, tárgyaival. Ezért minden egyes iskolai csoporttól bejelentkezést kértünk, és a foglalkozásokon részt venni nem tudó csoportokat is tárlatvezetéssel és feladatlapokkal vártuk.

 

04
05
06
07
08
09

A kiállítást összesen 5678 fő tekintette meg. 2491 diák vett rész tárlatvezetésen, 455 fő foglalkozáson.

Helyszín: Cifrapalota földszinti kiállítótermei és a 3. terem

 

 

Képek a megnyitóról és a kiállításról


13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40