Pályázati azonosító: 2308/0088

 

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2011. — Viski Károly Múzeum

 


 

 

A Viski Károly Múzeum a 2011. esztendőben két tematikával csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz.
 

 

Pincétől a padlásig a múzeumban
A régészet és az élet — a restaurátor műhely titkai
 

2011. október 18—26. között a Szent István Gimnázium 10-12. osztályosait fogadtuk. A közművelődési teremben Romsics Imre vetített képes előadásban mutatta be a régészeti föltárások elindításának módozatait, majd ismertette az egész folyamatot a régészeti terepbejárásoktól a feltárt leletek tudományos feldolgozásáig. Az előadás az érdekességek és a helyi kötődések mellett nagy hangsúlyt fektetett az állampolgári kötelezettségek tudatosítására.

Az előadás végeztével Fekete Róbert vezetésével műhelyfoglalkozáson vehetek részt a diákok. Az 51-es főút nyomvonalán föltárt egyik hartai lelőhelyünk leleteit restaurálták a diákok. Megkeresték az összeillő darabokat, majd a restaurátor irányítása mellett össze is ragaszthatták azokat.

A programsorozat keretében 9 osztályt fogadtunk, mindösszesen 261 diákot.

A Szent István Gimnázium 9. osztályosait ugyan ezen program keretében, egy kissé eltérő tematikával fogadtuk 2011. november 15—17-én. A három osztályt külön-külön napon, autóbusszal vittük el egy-egy régészeti terepbejárásra. Az autóbuszban Romsics Imre mesélt az útközben látott táj természeti viszonyairól, valamint a táj 1100 esztendős településtörténetéről.

A helyszínen Kustár Rozália eligazítást tartott a régészeti terepbejárás folyamatáról, majd a terület bejárása után a diákok által összegyűjtött leleteket kiértékelte. Az értékelés eredményeként minden osztályban két oklevelet adtunk ki: a.) a legtöbb leletet összegyűjtő, b.) a legszebb, legértékesebb leletet megtaláló. A három helyszín: Halom, Sármégy, Kisüllés.

Ezen programrészen 3 osztályt fogadtunk, mindösszesen 86 diákot.

A foglalkozások végén mind a 12 gimnáziumi osztályban kiadtunk egy-egy Romsics Imre: Kalocsa és vidéke című könyvet. Azok kapták meg, akik leghamarabb adtak jó választ egy feltett villámkérdésre.

 

 

Fedezd fel a múltad!
A születéshez kötődő néphagyomány Kalocsán
 

2011. november 10—21. között a nyolcadikosoknak rendeztük meg a kalocsai néphagyományt bemutató programot. A programhoz eredeti tárgyakból építettük fel a közművelődési teremben a szülő asszony ágyát, a pamudát vivő látogatók fogadására szolgáló szentsarkot, valamint összeraktuk a vendégjárás és a vendégfogadás egyéb eszközeit. A program első felében Romsics Imre mutatta be a születéshez kötődő kalocsai szokásrendet. Beszélt a szobáról (ház), a bútorokról, a textilekről, a számos eszközről és a születés – keresztelés szerteágazó szokásrendjéről.

A program végén Romsics Lászlóné, a Népművészet mestere irányításával egy ünnepi tésztát, csörögefánkot sütöttek és kóstoltak a gyerekek.

Ezen programon 9 osztályt fogadtunk, mindösszesen 209 diákot.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjain összesen 556 diákot fogadtunk.

Minden résztvevő kapott egy kártyanaptárt, amely a programok mellett a 2012. évi naptárt tartalmazza.

A programok mindegyikéről tudósított a kalocsai rádió és a televízió is.

A program során mind a gyerekektől, mind a pedagógusoktól pozitív visszajelzéseket kaptunk, kérik és igénylik a folytatást.

 

 

Kalocsa, 2012. január 13.

 

Romsics Imre

múzeumigazgató