A Kecskeméti Művésztelep és keresztény témájú alkotások a Cifrapalota ideiglenesen átrendezett képzőművészeti állandó kiállításán

2019. november 12. – december 30.
  1. november 9-től 2020. április 15-ig, amíg Farkas István főművei ideiglenesen a Magyar Nemzeti Galériába költöznek, a Kecskeméti Múzeum képzőművészeti állandó kiállítása részben átalakított formában tekinthető meg a Cifrapalota II. emeletén. Újra megnyitásra került a Kecskeméti Művésztelep első korszakát (1909–1919) bemutató terem, olyan remekművekkel, mint például Iványi Grünwald Béla Kertben (1912), Kmetty János A Nyári Kaszinó és park (1912/1913), Lechner Ödön kecskeméti víztorony tervei (1911 és 1912), vagy éppen Perlrott Csaba Vilmos Kálváriája (1911–1912). Az állandó kiállítás legnagyobb újdonságát azonban a kortárs keresztény művészeti gyűjteményből az alapító kurátor, ifj. Gyergyádesz László által rendezett válogatás képezi. A 2000 óta folyó, s a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálékhoz kapcsolódó módszeres gyűjtői tevékenység révén létrejött, jelenleg már több mint 400 darabot számláló – a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban ma még egyedülállónak tekinthető – speciális kollekció eleddig többet szerepelt vendégkiállításokon (legutóbb például majd 60 ezer nézőt előtt a Tihanyi Bencés Apátság termeiben), mint a gyűjtemény székhelyén. Ezt korrigálandó, egyben megelőlegezve (igaz még csupán kis területen) egy majdani új állandó kiállítási egység létrejöttét, szerepel ezúttal összesen 24 alkotás, többek között Aknay Jánostól, Dréher Istvántól, Lencsés Idától, Olescher Tamástól, Orosz Istvántól, Prutkay Pétertől és Zelenák Katalintól, Kecskemét legismertebb szecessziós épületének II. emeletén.

 

A mellékelt képeken Iványi Grünwald Béla (Kertben, 1912) és Zelenák Katalin („Könny és áldás” – Szent István kárpit, 2000) alkotása látható.
HU EN
KKJM