A tiszaugi átkelő gepidái

2019. november 18. – 2020. január 30.

A Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai a 2018-2019-es idényben a Kárpát-medence elmúlt fél évszázadának legnagyobb sírszámú gepida temetőrészletét kutatták meg Tiszaug határában. Az M44 autópálya építkezéséhez kapcsolódó munkálatok során 194 db, az Kr. u. 5 század utolsó harmadától a 6. század közepéig keltezhető temetkezés lett feltárva. A germán nyelvcsalád keleti ágához tartozó gepidák Tisza-menti királyságának egy fontos helyszíne került elő. Az itt élt népesség a hosszú évezredek óta meglévő, mind a mai napig használt tranzitút mentén, a folyami átkelőt felügyelve telepedhetett meg a magasparton.

A temetkezések többsége rabolatlanul megőrződött, melynek köszönhetően igen értékes és nagyszámú leletanyag került elő. A talaj adottságainak köszönhetően szinte minden esetben meg lehetett figyelni a többnyire nagyméretű rönkből kivájt koporsó nyomát. A temetkezések szinte állandó melléklete volt a csontból készült fésű, melyből 130 db került elő. A férfiakat fém csatos övvel, hátukon tarsollyal temették, míg a nőket gyöngy nyaklánccal, nemesfém fibulákkal.

Két sírból gránát berakásos arany ékszer is napvilágot látott, egy lándzsás harcos szájából Anastasius (491-518) bizánci császár arany pénze került elő. A sír szomszédságában lett feltárva két kardos temetkezés is, az egyik fegyver markolatgombján rekeszberakásos, gránátköves arany díszítéssel, ami ezidáig ismeretlen volt a gepida területen.
HU EN
KKJM