Az avar kor – Madártávlatból

2019. január 25. – április 28.

Mintegy három évszázad kincseit láthatja a közönség. Van olyan leletegyüttes, amely a 19. században került a Magyar Nemzeti Múzeumba, de láthatunk olyanokat is, amelyeket már a 21. században tártak fel a régészek.
Külön érdekessége a kiállításnak az is, hogy a bemutatott tárgyak túlnyomó többsége jól ismert ugyan szakirodalmi szinten, de ténylegesen még a szakma kutatóinak többsége sem láthatta őket eredetiben, hiszen ezek többnyire a páncélszekrények mélyén rejtőztek. Vagy nagyon régen, vagy egyáltalán nem voltak kiállításon láthatók.
A kiállítás kapcsán utalunk a világirodalom olyan nagy klasszikusának egyik drámájára, mint Shakespeare: „Rómeó és Júlia” c. műve. Rendkívül érdekes ugyanis, hogy már az avar kori sírokban is megtalálhatók és nyomon követhetők az igaz szerelem „tárgyiasult” formái. Ezt a szakirodalom a kettőssírok formációval írja le. Kiállításunkban egy ilyen kettőssírt is bemutatunk, jelezve ezzel azt, hogy nem csupán a szép és különleges tárgyak, hanem a sírokban történő temetkezési szokások megfigyelésének is nagy jelentősége van a történelmi múlt rekonstruálása érdekében.

Meghívó megtekintése »
KKJM
HU EN
KKJM