Laczkó János (1948-2020)

2020. július 14. – november 26.

A Kecskeméti Katona József Múzeum hivatalos közleménye

2020. július 13-án elhunyt Laczkó János, a Kecskeméti Katona József Múzeum volt főrestaurátora, címzetes múzeumigazgatója.

1948-ban született a Csongrád megyei Tömörkényen.
Gimnáziumi tanulmányait 1962-ben kezdte Kecskeméten a Piarista Gimnáziumban, érettségi után a Restaurátori Központba került, majd 1972-ben az MTA Régészeti Intézetébe.
1974-től kiállítás rendező restaurátor Kecskeméten, közben felvételt nyert a Képzőművészeti Akadémia restaurátor szakára, ahol művész diplomát szerzett.
1977-ben restaurálta a Piarista templom oltárát, a Szent Anna-oltárt, majd másik kettőt is: a Segítőszentek oltárát és a Nepomuki Szent János-oltárt. A keze nyomán visszakapták eredeti szépségüket, előhívta eredeti tökéletességüket.
Közben végezte múzeumi munkáját, képzőművészeti tárlatok rendezése mellett számos kiállítás megálmodásában részt vett, többek között a Rákóczi kiállítás vagy a kiskunmajsai helytörténeti kiállítás megrendezésében is.
E munkák mellett több különleges restaurálási feladatra kapott lehetőséget. Több barokk műtárgy újjáéledése fűződik a nevéhez, szakmai vezetőként segítette a szakrális szobrok helyreállítását.
1993-tól a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Múzeumi Szervezetének igazgató-helyettese. Nagy szerepe volt abban, hogy a megye tájmúzeumainak többsége és a Cifrapalota küllemében megújult.
Kurátora volt a dunavecsei, szalkszentmártoni, kiskőrösi irodalmi kiállításoknak.
Időközben műemlékvédelmi szakmérnök diplomát szerzett a budapesti Műszaki Egyetem Szakmérnöki Karán.
2005-től 2010-ig a Múzeumi Szervezet igazgatója, mely évek meghatározó állomásai a Munkácsy-kiállítás s a Hajósi Érseki Kastély helyreállításánál végzett közreműködése volt.

A kiteljesedett életpályához megingathatatlan alapot adott a család, ahol az egymás iránti szeretet, megbecsülés jelentik a “sziklára épített ház” fundamentumát.
Munkáját kiemelkedő hivatásszeretettel, együttműködési készséggel, és mély humánummal látta el. Eredményekben gazdag pályafutása során mind lelkiismeretes vezetői tevékenységével, mind restaurátori munkájával nemcsak a múzeumot, hanem a társadalmat is szolgálta. Tapintatos figyelmemmel, türelemmel és eredeti humorral bánt az emberekkel, ami jelleme nagyszerűségéből fakadt. Vezetői tevékenysége és a szakma iránti hivatástudata, lelkes és szeretetteljes személyisége példa az utódok, mindannyiunk előtt.

Laczkó Jánost a Kecskeméti Katona József Múzeum saját halottjának tekinti.

 
HU EN
KKJM