Örmény nap a Szórakaténusz Játékmúzeumban

2019. szeptember 26. – október 06.

Örmény napot tartanak október 5-én szombaton 10:00-17:00 között a Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyében. A törzsközönség már megszokhatta, hogy a világ szinte bármely tájáról található játék a múzeumban, azonban most egész napos családi programként is egy különleges kultúra világába repülhetünk el.

A délelőtt folyamán a díszítő-és iparművészetben idéződik fel a kultúra: a kézműves foglalkozások keretében tíz órától örmény mintás pörgettyűt és memóriajátékot készíthetnek az ügyes kezűek, de egészen egy óráig lesz lehetőség arra is, hogy belepillanthassunk az örmény népviselet egy szeletébe, ugyanis papírbabákat öltöztethetnek a ruházkodás szerelmesei.

A gyűjteményben található játéktörténeti kuriózumot is megtekinthetik az érdeklődők: múzeumunk tulajdonában található egy 1963-as 15 elemből álló  fa-babagyűjtemény, amelyek közül az egyiken örmény népviselet látható. A Puskin Játékgyár által készített fababák a Szovjetunió egykori tagállamait kívánták szimbolizálni. A fababák mellett, egy másik műanyag-babagyűjteményben is látható egy örmény ruha, ami Moszkvában készült, szintén a ’60-as években.

Délután négytől az Aprók Tánca népszerű programmal folytatódik a nap, ahol vendégként a Ballószögi Kincsecskék Selyemrét csoporttal találkozhatnak a rendezvényre érkezők, a Hegedűs Együttes muzsikaszója ígéri a talpalávalót.

Itt sem maradhat el a kézműveskedés, ahol a dió kapja a főszerepet. Az örmény ünnepi asztal édessége évszázadok óta drága alapanyagokból állt össze, ilyen volt például a dió is. Most azonban játékokat készíthetnek belőle.

A programokon való részvétel ingyenes.

Támogató: Kecskemét Megyi Jogú Város Örmény Települési Nemzetiségi Önkormányzata
HU EN
KKJM