Őszi hagyományápolás múzeumi receptre – Múzeumok Őszi Fesztiválja

2018. október 09. – november 11.

Őszi hagyományápolás múzeumi receptre

Utazó múzeum programon belül az iskolákat, óvodákat látogatjuk meg múzeumpedagógiai foglalkozásainkkal. A programhoz kapcsolódás célja a Cifrapalota múzeumpedagógiai programjainak, lehetőségeinek népszerűsítése az oktatási intézmények körében. Az őszi fesztivál ideje alatt az alábbi foglalkozásokat hirdetjük meg:

 

Szüreti népszokások

Mivel a vidéki gyermekek többsége részt vett már szüreten, ezért a foglalkozás beszélgetéssel indul, ahol mindenki elmondhatja, hogyan zajlik náluk a szüret, milyen eszközöket használnak, és hogyan nevezik azt az édes-savanykás nedűt, amit a szőlőből préselnek. A foglalkozás során a gyerekek kézbe vehetik a hagyományos szüret múzeumban őrzött gyűjteményi darabjait, mint pl. a kacor, a fadongás vödör vagy a tökből készült lopó. A beszélgetés után szőlőcsősz figurát vagy szüreti-koszorút készítünk.

 

Dömötör napja – pásztorélet, állat- és kirakodó vásárok

A bevezető beszélgetésben a juhászújévről, a juhászok életéről, eszközeiről esik szó, majd áttérünk a hagyományos, régi vásárok világára. Beszélgetünk a vásár ünnepi jellegéről. Arról, hogyan készültek az emberek a vásárokra. Megismerkedünk néhány régi mesterséggel, akik képviselték magukat a vásárban: a szűccsel, a csizmadiával, a kékfestővel, a fazekassal és a mézesbábossal. A gyerekeknek elmondjuk, hogy ki volt a vásári planétás, mit neveztek vásárfiának, és hogy egy vásárban hogyan zajlott az alkudozás. Megtanulunk egy-két vásári kikáltó versikét, és ezek után a gyerekek magukra vehetik a mesteremberek, a vásárlók jelmezét, és demonstrációs tárgyak segítségével részt vesznek egy igazi, régi vásáron. Lehet kézműves tevékenységet is választani, ez esetben ujjbábot varrunk, vagy állatfigurákat készítünk.

 

Szent Márton napi hiedelmek és szokások

A foglalkozáson elsőként Szent Márton legendáját ismerhetik meg a gyerekek: hogyan lett belőle a szegényeket és betegeket gyámolító szent ember, és hogyan árulták el a ludak, amikor elbújt, mert nem akart püspök lenni. Beszélgetünk még a Márton naphoz kapcsolódó népi babonákról, időjárás-jóslásokról. A gyerekek kézbe vehetnek egy libacsontból készült régi gyermekjátékot is, majd megbeszéljük, hogy milyen természetes anyagokból, milyen játékokat készítettek a parasztemberek gyermekeiknek. A program végén libabábot vagy liba figurát készíthetünk.

 

Foglalkozások időtartama: 90 perc

 

Ára: 350 Ft/fő

 

Előzetes időpont egyeztetés szükséges:

Merinu Éva múzeumpedagógus, MOKK koordinátor, programszervező

+36 20 257 5019

cifrapalota.muzped@gmail.com
HU EN
KKJM