Vajon mit és kit rejthet a kép?

2020. december 21. – december 31.

Annyit elárulunk, hogy igazán különleges képet fog kapni, ha kirakja a puzzle darabjait.
A kép a Christkind című könyvből való, mely 1884-ben jelent meg Berlinben, Georg Stilke kiadásában. A művészi megjelenésű karácsonyi képeskönyv a Jézuskáról, Jézus születéséről szól, Paul Mohn tizenkét színes litográfiájával és egy-egy sor szövegrésszel elbeszélve.
A múzeum sokszáz darabos gyermekkönyv-gyűjteménye valódi ritkaságokat őriz. Közöttük is különlegesek a 19. század második felében megjelent, gazdagon illusztrált képes és sajátos szerkezetű könyvek, főként, ha neves illusztrátorok alkotásai díszítik őket. Kiemelkedő darabok kerültek ide a kor iparművészeinek gyűjteményéből, közismert családoktól, melyek nem pusztán a hazai, hanem az európai könyvművészetet is közvetítik.
Viktor Paul Mohn (1842-1911) német tájképfestő, rajzoló és illusztrátor volt, romantikus stílusban alkotott. Művészetet tanult, majd az 1870-es évektől a gyermek- és ifjúsági irodalom illusztrátoraként is dolgozott. Visszafogott finom stílusa, a képeket körülvevő keret, az indás-leveles ornamentika sajátos stílust kölcsönöz alkotásainak.
A karácsonyról számos gyermekkönyv mesél, versek, elbeszélések, akár Benedek Elekre vagy a bécsi születésű Ida Bohatta Morpurgo könyveire, esetleg a korabeli gyermeklapokra gondolunk. Ezek szép számmal megtalálhatóak gyűjteményünkben, a 19. századi újságok között pedig még svéd karácsonyi lapok is fellelhetőek. Minden egyes ünnepi kivitelű darab egy önálló világot képvisel és kedves melegséget, varázslatos hangulatot közvetít.

 

>>Puzzle megnyitása<<
HU EN
KKJM