Vatya-kultúra időszakából származó bronzkori településnyomok kerültek elő – A kunszentmiklósi régészeti feltárás eredményei-

2019. február 22. – február 26.

2018 novembere óta a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai megelőző feltárást folytatnak Kunszentmiklóson a Terrán tetőcserépgyár bővítési munkálatait megelőzően.

A területen egy igen jelentős, 3500 éves középső bronzkori központ részletét közel 1000 régészeti objektummal az ún. Vatya-kultúra időszakából, valamint a későbbi időkben itt megtelepedő szarmata, avar és középkori településnyomokat sikerült feltárni.
A bronzkori településről gödörbe dobott emberi maradványok mellett a leletanyagból kiemelendő a nagyszámú csonteszköz, a kerámiák közül a finoman megmunkált bögrék, valamint a feltehetőleg a Dunántúlról kereskedelem útján ideérkezett mészbetétes edények.

A korabeli távolsági kereskedelem bizonyítékaként obszidián penge is előkerült, s az egykor itt élők gazdagságát tükrözheti az az arany ruhadísz, melynek egyik párhuzama a kultúra névadó lelőhelyéről, a Pest megyei Vatyapusztáról került elő korábban Kada Elek kutatásai során.
HU EN
KKJM