X. KORTÁRS KERESZTÉNY IKONOGRÁFIAI BIENNÁLÉ – SZENT VENDÉGSÉG (EUCHARISZTIA / ÚRVACSORA)

2020. március 14. – május 03.

Sajnálattal értesítjük arról, hogy a X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé megnyitója (más nagy közönséget vonzó országos rendezvényekhez hasonlóan) elmarad, de március 14-től kezdve már látogatható lesz a kecskeméti Cifrapalotában, a szokásos nyitvatartási időben. A hagyományos, díjátadással egybekötött, megnyitó ünnepség helyett (azonos tartalommal) finisszázst fogunk tartani, előreláthatóan  2020. április 25-én, szombaton du. 3 órai kezdettel.

A kiállítás kurátora: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Osztályának vezetője

A jubileumi biennálé (2020. március 14. – május 3.) legfőbb újdonsága, egyben a 2002-ben elindított sorozat szakmai elismerése, hogy 2020. augusztus 5. – október 4. között, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó kiállítás részeként, a budapesti Műcsarnok termeiben is megrendezésre kerül. Előtte 2020. május 15. – június 30. között pedig egy kisebb válogatás a Faludi Galériában (Budapest, Párbeszéd Háza) is megtekinthető lesz a hagyományos kecskeméti helyszín után.

 

A 2019 októberében közzétett felhívásunkra ezúttal 246 művész 316 alkotást, illetve sorozatot adott be, amiből a X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé zsűrije összesen 146 alkotó 169 művét / sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni. (A zsűri tagjai voltak: Balanyi Károly Ferenczy Noémi-díjas grafikus- és zománcművész; Bukta Norbert Barcsay-díjas festőművész; ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, a biennále alapító kurátora, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Osztály vezetője; Kontsek Ildikó művészettörténész, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója; Péter Ágnes Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, főiskolai docens, a Symposion Alapítvány elnöke.)

 

A biennálé tematikája, mely kivételesen egy aktuális eseményhez, a 2020. szeptember 13–20. között sorra kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (is) kapcsolódik, megtalálható a honlapunk biennálé menüpontja alatt. De ugyanitt lehet olvasni a biennálé eddigi történetéről és a kapcsolódó keresztény gyűjteményről is.
HU EN
KKJM