Intézménytörténet

A kecskeméti Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény 1985 januárjában jött létre a Bács-Kiskun Megyei Gyógyszerészettörténeti Szakgyűjtemény és a Megyei Orvostörténeti Gyűjtemény egyesítésével és múzeumi átvételével. A két szakgyűjtemény megszületése Lóránd Nándor gyógyszerész és Dr. Réthy Aladár laboratóriumi főorvos szakmatörténeti érdeklődésének volt köszönhető. 1985 június 16-án megnyílt a Két évszázad orvos- és gyógyszerészettörténeti emlékei Bács- Kiskun megyében című állandó kiállításunk, melynek egységei  termenként a következők voltak: XVIII. századi emlékek, Kecskemét és a megye patikáinak relikviái, A gyógyszerkészítés eszközei a XIX-XX. században. Az orvostörténeti teremben a fogászat, sebészet, betegvizsgálat, szülészet, terápiás eszközök voltak kiállítva, de itt 2014-től helyi orvosokról is megemlékeztünk: 2014-ben Honti Gézára emlékező kamara-kiállítást, 2015-ben Dr. Szabó Géza emlékének tisztelgő kiállítást rendeztünk.

Visszakanyarodva az időben 1986-és 1991 között vándorkiállításon mutattuk be az Alföld gyógyszerésztörténeti és népi gyógyászati emlékeit 9 városban: Békés, Gyula, Dunaújváros, Debrecen, stb.

2005-ben kamara-kiállítással tisztelegtünk alapítóink előtt, valamint összeállítottunk egy kis válogatást a kecskeméti patikák szakrális emlékeiből, ekkor kaptuk meg a piaristáktól a Megváltó patika Krisztus domborművét.

2007-ben Kiskunsági bűbájosok, gyógyítók című tárlaton mutattuk be a kiskunhalasi Macska Roza javasasszony receptjeit, a kiskunhalasi és a kiskunfélegyházi kéziratos receptgyűjteményt, a receptekben meghatározott anyagokkal együtt.

A Biblia évében, 2008-ban Szentírási növények címmel rendeztünk kiállítást Haynald Lajos herbáriumlapjaiból, Joseph Seboth fetményeiből, melyek mellett idéztük a Biblia megfelelő részeit. Holczer József piarista atya nekünk ajándékozott saját gyűjtésű 160 féle gyógynövénye is szerepelt a kiállításon, valamint Surányi Dezső Szentföldi exicátumai.

2009-ben A Sámánok világa kiállítás Hoppál Mihály sámánképeinek közzétételére adott alkalmat. 2010-ben A Haida indiánok művészete: A haida sámánokon túl láthatók voltak a múzeumban eredeti haida tárgyak, és Varga Zoltán kecskeméti művész piros-fekete színű totemábrázolásai, műalkotásai.

Legsikeresebb rendezvényünk a Múzeumok Éjszakája, amelyen 2007 óta veszünk részt időszaki kiállításokkal, előadásokkal, könyvbemutatókkal, koncertekkel, táncbemutatóval, filmvetítésekkel, gyógyteázó működtetésével. A legnagyobb érdeklődés a gasztronómiai programjainkat kísérte, az egészséges életmód jegyében készített frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveink, különleges gyógyteáink, Holczer atya gyógynövényes pálinkája, az úgynevezett rendi-brandy, a Borászati Kutatóintézet borkóstolója és az ősi magyar étel, a hajdinakása készítése és kínálása volt a legnépszerűbb programjaink között, valamint a hetényegyházi Dobkör koncertje, Moldován Domokos Szerelmi varázslások című filmjének vetítése és Varga Zoltán sámándobolása. A Múzeumok Éjszakáján 1200-2400 látogató jött el hozzánk egy este alatt.

2012-től múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartottunk. Ezeken gyógynövényekkel, gyógyító ásványokkal ismerkedhettek meg a tanulók, ánizst, borsot törtek a patikusok leggyakrabban használt eszközében, a mozsárban, kúpot öntöttek, tablettáztak, szappant öntöttek. A szappanöntés a felnőtteket is nagyon érdekelte, glycerinszappant olvasztottak és formába öntöttek, majd gyógy- és fűszernövényekkel: csillagánizzsal, levendulával, rózsaszirommal, stb. díszítették.

 
HU EN
KKJM