Rendezvények

Hétvégi és szünidei foglalkozások

Szombatonként valamint iskolai szünidőben játékkészítő és kézműves foglalkozásokat biztosítunk a családoknak, elsősorban Kecskeméten és környékén élőknek és a Kecskemétre érkező turistáknak.

Aprók Tánca

Kéthetente szombat délutánonként, januártól- decemberig 16.00-17.30 óráig kerül megrendezésre.

A tanév ideje alatt a gyermek-táncházak az évkör ünnepeihez igazodva az éppen aktuális népszokásokhoz, jeles napokhoz kötődnek.

A foglalkozásokon szerves egységet alkot a tánc, az ének, a zene, az énekes táncos játékok, mondókák, valamint a kézművesség.

Az élő népzenét a Hegedűs Együttes biztosítja, a táncot és a hozzá kapcsolódó daltanulást, mondókázást Nagy Erika és Csiha Tímea vezeti, a játékkészítést pedig kézműves mesterek és a Szórakaténusz múzeumpedagógusai tanítják.

A 37 éve folyó komplex program töretlen sikernek örvend.

Társasjátéknap

Havonta egy alkalommal szombati napokon 10.00-16.30 óráig látogatható.

A Kecskeméti Társasjáték Klubbal közösen szervezett egész napos programon a részvétel ingyenes. A társasjátékok, amiket kipróbálhatnak a résztvevők, a Kecskeméti Társasjáték Klub, a Játékmester Társasjátékbolt, a Szórakaténusz Alapítvány és a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely játékai. Több mint 100 db társasjáték között vannak stratégiai, ügyességi, logikai és party játékok.
A program kedvelt a családok mellett a felnőtt baráti társaságok körében is.

Szóraka Tanoda

A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben 2013 óta rendszeresen megrendezzük a Szóraka Tanoda című programunkat.

A foglalkozásokon résztvevő felnőttek valamilyen bonyolultabb tevékenységet tanulhatnak meg szakemberektől, kézműves mesterektől.

 A résztvevők maximum száma 10- 15 fő, hiszen kézműves tevékenységet tanítani nagy létszám mellett nem érdemes.

A foglalkozásvezetők irányításával nagyon szép, minőségi munkák készülnek.

A programok sikeressége megerősíti azt a feltételezést, hogy a felnőttek körében is nagy az igény a kézműves foglalkozásokra, az alkotó tevékenységre.

 Kecskeméti Sárkányeresztő Találkozó

 A Sárkányeresztő Találkozó napja egy piknik jellegű, hangulatos esemény a Kápolna réten, ahol a sárkányépítés és sárkányeregetés mellett egyéb rendezvényeket, népi sportjátékokat, kötélhúzást, grundbirkózást és egyéb ügyességi játékokat is kínálunk.  

A találkozó egy országosan ismert és számon tartott rendezvény, melynek népszerűsége 24 éve töretlen.

A Szórakaténusz munkatársai mellett meghívott foglalkozásvezetők is részt vettek a program lebonyolításában.

Gyermeknap

Egész napos ingyenes rendezvényünkön főként Kecskemét város gyermekei és családjai vesznek részt. Minden évben egy központi tematika köré csoportosul a gyermeknapi programkínálat. Gyermeknapi programunk elsősorban a kisgyerekes családok körében kedvelt.

 

Múzeumok Éjszakája

Legnagyobb látogatottságú rendezvényünk, melynek keretében az aktuális kiállításhoz kapcsoljuk a kézműves és egyéb programokat.

 

Örmény nap a Szórakaténuszban

Kecskemét Megyei Jogú Város Örmény Települési Kisebbségi Önkormányzata támogatásával kerül megrendezésre az örmény kultúrát népszerűsítő programunk.

A programok az örmény kultúra jegyében telnek. Vendég az Aprók Tánca keretében a Ballószögi Kincsecskék Tánccsoportja és a Hegedűs Együttes, valamint

a Nyugdíjas Pedagógus Természetjáró Egyesület.

Múzeumi Baráti Kör

A zömében nyugdíjas pedagógusokból álló múzeumbarát csoport havonta tarja a Szórakaténuszban összejöveteleit. Kölcsönös együttműködésnek köszönhetően az intézmény közművelődési programjainak is aktív partnerei.

Rodolfo Bűvészkör

A Szórakaténusz gyűjteményében jeles helyet elfoglaló Rodolfo hagyaték adta a szakkör apropóját, melyet Csongrádi Béla „Káró” bűvész vezet.

 

 

 
KKJM
HU EN
KKJM